Uživo

SRBIN RANJEN S LEĐA KALAŠNJIKOVOM, DVA METKA GA POGODILA! Vučić o sukobu na KiM: Kvinta da urazumi svoje čedo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti vanredno zbog incidenata na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Pink / screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se vanredno javnosti zbog današnjih sukoba na Kosovu i Metohiji. Srbi su se okupili ispred zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, a pripadnici KFOR-a su se od ranog jutra stacionirali ispred tih zgrada. Iza njih su se nalazili pripadnici takozvane kosovske policije.

U popodnevnim časovima je došlo do fizičkog sukoba sa okupljenim Srbima. Predsednik Vučić je govorio o incidentima od jutra pa sve do samog kraja sukobima. Otkrio je broj i stanje ranjenih, a na kraju svog obraćanja je upozorio međunarodnu zajednicu da "smiri svoje čedo", aludirajući na Aljbina Kurtina, jer u suprotnom može da bude "kasno". Zamolio je i Srbe da ne ulaze u sukobe sa NATO.

20:30

Molba Srbima, Kvinta i poruka međunarodnoj zajednici

"Nećemo dozvoliti pogrom Srba. Za sutra u 8 je zakazana sednica sa Kvintom. Verovatno neću ići u Bratislavu, da li ću ići, videću da li ću prekosutra. Znam kako se osećaju Srbi na Kosovu i Metohiji i koliko im je teško. Pozivam Srbe da ne ulaze u sukob sa NATO-om, ne zato što sam uplašen, nego zato što Kurti to želi. Pozivam Srbe da kada protestuju to rade na miran način. Zapuca li albanski okupator, neće biti dobro i to sam svima preneo. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir. Poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, da ga ne urazumljuju besmislenim saopštenjima, a da mu pritom daju sve od vizne liberalizacije, do mesta u Saveta Evrope... Ovo što smo vam rekli je aposlutna istina, i ona nije jednostrana. Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo, kakvo niko nije izazvao. Srbi i Srbija samo hoće mir i ne tražimo ništa više", završio je večerašnje obraćanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On će se sada uputiti na administrativnu liniju gde će noć provesti sa Vojskom Srbije i odatle će posmatrati dalji razvoj situacije.

20:23

Stanje povređenih

"Pripadnik ROSU kleči i iz kalašnjikova puca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka. Dva metka su ga pogodila. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenicama i na sve druge načine. Na više mesta su slikani snajperi. Povređeno je 52 Srba, zatražilo je pomoć u KBC Kosovska Mitrovica. Zatim doktor Dragiša Milović, ima teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Ukupno je povređen 41 pripadnik KFOR, trojica su teže ranjeni. Nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Velike i teške posledice za koje je isključivo odgovoran Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao i pre tri, četiri dana.. Niko nije želeo ni da čuje za to", dodaje Vučić.

20:19

Početak incidenata na severu Kosova i Metohije

"Srbi na severu Kosova i Metohije u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom Kurtijevih okupatora, a pripadnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu to sprečili. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i ‘gradonačelnici‘ ovih opština, naknadno su otišli na sastanak američkog ambasadora.

Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na kojima je okačena naša zastava i četiri S ali nisu bila nasilja. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalcima, a da KFOR može da ostane. Našim Srbima nije smetao KFOR. Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume srpske zahteve, KFOR zatim uslovljava čitav odgovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam suštu istinu. I tada je KFOR krenuo u akciju", naveo je predsednik Vučić.

20:14

Hronologija događaja

Počelo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Iako smo mesecima govorila da Aljbin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji, da dovede do krvoprolića, malo ko je želeo da čuje istinu i hteo da razume šta je suština svega što se događa. U poslednja tri dana i politički nepismen mogao je da razume šta su pripremali, sve u organizaciji Kurtija, da dođe do sukoba Srba i NATO-a a on da pere ruke i kaže da nema nikakve veze sa tim", rekao je Vučić.

20:00

Slike sukoba na Kosovu i Metohiji

Pogledajte fotografije današnjih sukoba u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku

19:52

Broj i stanje povređenih

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici je otkrio broj i stanje povređenih u današnjim sukobima u tri opštine na Kosovu i Metohiji.

"Više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije se javilo u KBC Kosovska Mitrovica. Jedan muškarac je u u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. Jedna osoba je u fazi dijagnostike zbog teških povreda", rekao je Elek.

19:47

Snajper u Zubinom Potoku

Na prozoru zgrade opštine Zubin Potok otkriven je snajper takozvane kosovske policije koji je uperen u okupljene Srbe. Fotografija snajpera koji je uperen na okupljene Srbe munjevito se širi društvenim mrežama i uznemirila je domaću javnost.

Snajper na zgradi opštine Zubin Potok
Izvor: Kurir

19:43

Vučić ide na administrativnu liniju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se vanredno obratiti građanima u 20 časova zbog sukoba na Kosovu i Metohiji, a nakon toga će se uputiti na administrativnu liniju. Noć će provesti sa Vojskom Srbije i odatle će pratiti situaciju.

19:41

Sukob Srba i KFOR-a u Zvečanu

Pripadnici KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija došli rano jutros ispred zgrade opštine Zvečan. U međuvremenu su se okupili Srbi koji su u početku protesta sedeli mirno na zemlji. Potom je došlo do sukoba, a prema informacijama "Kosovo onlajn", bačeno je više desetina suzavaca i šok bombi. Takođe, policija je pucala iz vatrenog oružja.

19:36

Šta se danas desilo na Kosovu i Metohiji?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je vanredno obraćanje večeras u 20 časova zbog sukoba na Kosovu i Metohiji. Pripadnici KFOR-a i pripadnici takozvane kosovske policije blokirali su prilaze ispred zgrada opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

U popodnevnim časovima došlo je do sukoba između okupljenih Srba i pripadnika KFOR-a. Prema nezvaničnim informacijama, ima više povređenih Srba.

Ukratko

  • Vanredno obraćanje predsednika Srbije
  • 52 Srba ranjena u sukobu sa KFOR
učitaj još +