U ZAGRLJAJU KULENA I VINA - 24. Sremska kulenijada održana u šarmatnom Erdeviku na Fruškoj gori

Sremska kulenijada je tradicionalna manifestacija koja je fruškogorsko mesto Erdevik učinila prestonicom ovog autohtonog sremskog specijaliteta.

SREMSKA MITROVICA ŽIVI

Erdevik, na tridesetak kilometara od Sremske Mitrovice, postao je prestonica jedinstvenog sremskog specijaliteta, kralja trpeze, koji se u stara vremena načinjao samo kada su posebne gozbe u kući. U stara vremena, kulen se pravio tokom svinjokolja kada zima najjače stegne, a prvi bi se načinjao tek na praznik Spasovdan. Naravno, kako se radi o fruškogorskom, vinskom Sremu, bez vina išta ne može da prođe, a nekako ovo sremsko gošćenje ne bi moglo da bez ovakvog spoja hrane i pića, naravno uz muziku i zabavu.

Da ne bi sve bilo samo zabava, a Sremci i dragi gosti se diče svojim kulenjen, tu je i takmičarski deo, a zadatak ocenjivačke komisije jeste da ocene kome je kulen najbolji. Za apsolutnog pobednika u kategoriji kulena u prirodnom omotaču proglašen je šidski Lemaić K&M, a za apsolutnog pobednika u kategoriji uzanog omotača Poljoprivredno gazdinstvo Milana Kabića, takođe iz Šida. U kategoriji za proizvođače kulena van Srema, pobednio je preduzetnik Nikola Maksimović iz Valjeva. Osim stručne komisije, ukuse su ocenjivali i profesionalni kuvari koji su za najbolji ocenili kulen Srđana Edelinskog, takođe iz Šida. Sigurno je svaki kulen zavredio pažnju, ali su pojedinci morali biti najbolji. Svakako, o ukusima ne vredi raspravljati, važno je da je bilo nešto lepo da se nabode na čačkalicu i čime da se zalije (i da Sremci imaju najbolji kulen).