Srbija

OPET SIRENE U SEVERNOJ MITROVICI: Kosovski specijalci uhapsili još jednog Srbina, izvukli ga na silu kroz prozor!

Autor Katarina Saičić

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije uhapsili su danas Trenera Kik-boks kluba iz Kosovske Mitrovice Milan Lune Milenkovića, nakon čega su se oglasile sirene.

Izvor: YouTube/Printscreen/Kosovo Online

Naoružani specijalci su Milenkovića na silu izvukli kroz prozor jednog frizerskog salona, kako se vidi na snimcima. Ne zna se još šta je povod za hapšenje. Nad gradom trenutno kruže helikopteri i dronovi, dok je primetno veće prisustvo policije i oklopnih vozila specijalaca u Bošnjačkoj mahali.

Na ulicama Severne Mitrovice u ovom trenutku okupilo se nekoliko stotina građana i njihov broj raste iz minuta u minut. U Severnoj Mitrovici su se oko podneva oglasile sirene.

Hapšenje Srbina na Kosovu
Izvor: YouTube/Kosovo Online

Ljudi su uznemireni i pokušavaju da saznaju šta se tačno dešava i gde je izlaz iz situacije i spirale nasilja u kojoj se već mesecima nalaze. 

Na jednoj od slika koja kruži društvenim mrežama vide se pripadnici kosovske policije kako drže upereno oružje u građane.
Najveći broj građana okupljen je kod Tehničke škole i u blizini Doma zdravlja.

U ulici koja vodi prema Bošnjačkoj mahali primetan je veći broj policajaca, ali i specijalaca naoružanih dugim cevima, kao i poklopna vozila ROSU. Na glavnom mostu na Ibru nalaze se italijanski karabinjeri. 

Povodom hapšenja Srbina oglasio se Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je rekao da je Aljbin Kurti svojim današnjim izjavama pokazao da je zainteresovan za rat. Po njegovom nalogu je uhapšen Milun Milenković jer je on istaknuti borac za srpske nacionalne interese i prava Srba.

"Uhapsili su ga u podne u centru u frizerskom salonu koji je bio opkoljen. Na nišanu sa dugim cevima držali su slučajne prolaznike. Nemaju nikakav dokaz za ono što govore za Luneta. Nova govori da je sproveden odgovoran za napade Milun Milenković Lune, za šta nemaju dokaze - navodi Petković.

On je dodao da svi vide da Kurti dovodi nove snage ROSU policije na sever KiM.

"Kako možemo da idemo u pravcu deeskalacije? Nalazimo se u gotovo najtežoj situaciji do sada. Ovakve akcije imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa KiM. Pozivamo KFOR da hitno regauje i interveniše i ukloni policijske snage ROSU sa severa KiM", naveo je Petković zaključivši da Kurti želi da na sve načine isprovocira sukobe i rat. 

Istovremeno, napeto je i u Zvečanu, gde su se danas neposredno pred akciju specijalaca kosovske policije u Severnoj Mitrovici, održali protesti zbog hapšenja Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su privedeni pre 16 dana. Okupljeni građani zahtevali su njihovo puštanje na slobodu. Prisutnima se obratio Predrag Miljković, advokat uhapšenih Srba. 

"Molim vas da im odavde pošaljemo podršku. Dušan ima samo sestru Selmu i molim vas da pokažemo da smo i mi uz Dušana svi zajedno", kazao je advokat.

Podsetimo, nasilje na Severu Kosova, u Zvečanu, eskaliralo je krajem maja kada je 50 Srba povređeno u sukobima sa pripadnicima KFOR-a ispred Opštine Zvečan. 

(Mondo/Kurir)