Uživo

TROJICA SRBA STRADALA NA KiM, DVOJICA RANJENIH! Vučić: Jedan od NAJTEŽIH dana za Srbiju od 2004, Kurti jedini krivac!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se od 20 časova obratio javnosti povodom nove krize na Kosovu i Metohiji.

Izvor: MODNO/Stefan Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se od 20 časova obraća javnosti povodom nove krize na Kosovu i Metohiji.

20:58

Završeno obraćanje Vučića

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića je završeno, ispod možete da pročitate o čemu je sve govorio na vanrednoj konferenciji za medije povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

20:35

"Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo"

"Licemeri im (Međunarodna zajednica) je srednje ime, sve vreme su tražili razlog da optuže Srbiju, ne bismo li priznali Kosovo. Onima koji misle da će da izvrše najveći pritisak i sve ono što ste danas uradili, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo! Na to zaboravite".

20:28

"Aljbin Kurti je jedini krivac"

"Jedini krivac, iako ima malo krivice onih koji mu pomažu u tome, za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti. To je čovek koji je smenio Đurića, iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva rpava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vreme je provocirao. I žao mi je što je deo Srba na te provokacije naseo. Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat sa NATO-om i to je jedino što radi ceo dan. Danas su rekli “pobijte ih sve”, kada je Srbija išla u Drenicu da se obračunava sa onima koji su hteli otcepljenje od države, oni su rekli da su to borci za slobodu, samo su Srbi izgleda teroristi. To je za nas nauk da znamo sa kim imamo posla. To vam dovoljno govori kakve su im namere".

20:26

O Međunarodnoj zajednici i reakciji države Srbije

"Mi ćemo da iskoristimo svoje strpljenje i odluke ćemo donositi pažljivo, temeljno ćemo ih uraditi i izaći pred narod u danima koji su pred nama. Pozivam Međunarodnu zajednicu da se Zajednica srpskih opština formira i da Srbi na severu Kosova budu policajci i to je jedini način da ili Srbi svi ne budu proterani sa ognjišta ili da ne bude više sukoba. Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i molimo da veruju svojoj državi i to je sve što mogu da ih molim. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir. Ali, ako neko misli da... Nije važno, kad donesemo odluku, obavestićemo javnost".

Izvor: Kurir / Zorana Jevtić

20:23

O Albanskim medijima

"Albanski mediji objavili su da je ubijen Pavle Bihali iz Beograda, mladić koji je ubijen nema nikakve veze sa njim. Objavili su da u nemirima učestvuju pripadnici Obraza, reč je o notornoj laži. Pustili su informaciju da vernike i monaštvo drže kao taoce, takođe notorna laž. Albanska pošta objavila je da je tajna ruska jedinica plaćenika. Vezali su snimak iz Nagorno Karabaha, nije bilo važno kako i ššta će sve da slažu, samo je bilo važno da se ubistvo policajca svali na Beograd da bi oni mogli da dokažu da su u pravu.

Primetićete jednu neverovatnu stvar. Svaka normalna osoba će da osudi ubistvo, kao i mi što činimo. Ali interesantno je da iza pokušaja ubistva, kao što neće da žale za tim ko je ubijen, podsetiću vas da niko nije izdao saopštenje o gnusnom ili ogavnom saopštenju, ili koje su sve izraze koristili, sa čim sam saglasan, ali kako to da se i dalje ne vodi istraga za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, koji je dobio dva metka".

Izvor: RTS/screenshot

20:17

O korišćenim vozilima

"Oni su koristili snajpere i izvršili pogotke i na privatne kuće Banjske gde nikoga nije bilo, gde su starci sedeli u kući. Ta lica su prema našim saznanjima došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu mladića koji su bili povređeni i kojima je bila potrebna pomoć. Ovo je bio razlog zašto su to uradili. Onda je krenula spin revolucija od jutros. Jednom je palo na pamet da bi trebalo ponovo da optuže Srbiju. Kažu da je to vozilo žandarmerije. To nije nikakvo vozilo žandarmerije".

Izvor: RTS/screenshot

20:14

Stradala trojica Srba sa KiM, dvojica povređena

"Ukupno 62 puta su koristili policiju protiv Srba. 56 etički motivisanih napada na Srbe. Da li će samo oni koje policija progoni, da bi izbegli hapšenje Kurtijeve policije naravno da pokušaju da učine nešto za sebe i svoje porodice. Ni na koji način ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati. To jeste za svaku osudu i to je nešto što nije nikome potrebno, Kurti je glavni organizator haosa na KiM, i na to nema međutim. Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to Kfor ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, trojica Srba potvrđeno sa KiM su stradala. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i 4. lice stradalo".

20:11

O redosledu događaja na KiM

"Govorićemo samo ono što se dogodilo, zatim ćemo dati ocenu svega toga. U ime republike Srbije, ali govoriti i o svim drugim stvarima. Noćas oko 02:56 minuta grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu KiM.  Zatim dolazi kosovska policija, koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac.

U 08:57 prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, pucnjava i okršaj i dalje traju. u 10:15 Albanci saopštavaju da su četiri srpska grada zone terorističke operacije. Iako smo o tome govorili mnogo puta, iako sam svakoga dana i u Briselu i u Njujorku upozoravao da do svega ovoga može da dođe, malo ko je odlučio da sluša. Srbi i to ne ljudi iz centralne Srbije kako su lagali u prištinskim medijima, trpe Kurtijev teror".

20:06

Počelo obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

"Ovo je jedan od najtežih dana za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine. Izvinjavam se što nismo mogli ranije da se obratimo. Od 1999. nemamo kontrolu na KiM i prebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na KiM. Šta je to što se zbivalo jutros tokom celog prepodneva i poslepodneva. Da mi saopštimo ljudima šta se desilo.", započeo je predsednik Vučić.

19:49

Obraćanje u 20 časova!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se u 20 časova povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Izvor: MODNO/Stefan Stojanović

19:45

Stanje je trenutno mirno

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska o situaciji u manastiru Banjska. Navode da su naoružana lica koja su bila provalila u manastir napustila to mesto.

Eparhija raško-prizrenska obaveštava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvek oseća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira. Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira. U konaku manastira se još uvek nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloletne dece. Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što pre okončati“, saopštava Eparhija.

Izvor: RINA.RS

18:29

Šta se desilo na Kosovu i Metohiji?

U selu Banjska kod Leposavića je došlo do pucnjave oko tri sata ujutru u nedelju kada je stradao jedan policajac takozvane Kosovske policije. U međuvremenu se oglasila i policija takozvane Kosovske policije koja je navela da ima ukupno tri žrtve i pet uhapšenih.

U manastir Banjska je upala grupa maskiranih i uniformisanih lica u trenutku posete turista iz Novog Sada. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je na konferenciji za medije otkrio da je reč o profesionalnim uniformisanim licima, ali nije rekao čija su.

Ukratko

  • Predsednik Aleksandar Vučić se obratio javnosti
  • U selu Banjska kod Leposavića je u noći između subote i nedelje došlo do pucnjave kada je stradao jedan policajac takozvane Kosovske policije
  • Trojica Srba stradala na KiM, dvojica ranjenih 
učitaj još +