Uživo

HAOS ISPRED SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA! Vučić se obratio nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost (FOTO,VIDEO)

Predstavnici opozicije i brojni okupljeni građani pokušali su, oko 19 sati, da na silu uđu u skupštini Grada Beograda.

Izvor: MONDO/Nenad Milošević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom incidenata na protestu ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) koji je organizovala lista "Srbija protiv nasilja". Grupa demonstranata pokušava na silu da uđe u Skupštinu grada Beograda.

Razbijeno je staklo na vratima, bilo je suzavaca, dimih zavesa, baklji i razne druge pirotehnike. Tokom ovog incidenta povređeno je 35 policajaca. Grupa demonstranata je razbijena oko 22.30, a na terenu su ostale jake policijske snage i, kako je najavio dalje predsednik, hapšenja će trajati celu noć, kao i ujutru.

23:32

Situacija mirna

Situacija ispred Skupštine Grada Beograda je trenutno mirna, nakon što je policija potisnula demonstrante. Na terenu su jake policijske snage, a kako je najavio predsednik Vučić, hapšenja će trajati celu noć, kao i ujutru.

22:59

Ponovo se obraća Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se oglasio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. 

"Analizirali smo sve što se događalo večeras i zahvalio sam se svim pripadnicima policije koji su težak teret podneli večeras. Sagledali smo sve informacije i sa pripadnicima BIA, a tu je bio i Ivica Dačić koji je sutra za 15h zakazio sednicu biroa. Ono što je za ljude važno da znaju da je ovo bilo pripremano i mi za to imamo čvrste dokaze i nećemo od toga da odustajemo. Država će da reaguje i uveren sam da će Tužilaštvo i nadležni državni organi da reaguju sa zakonima i ustavom ove zemlje. Niko nema pravo da ruši našu kuću, niko nema pravo da uništava imovinu ove zemlje i imovinu naših građana, a još manje neko ima prava da nanosi telesne povrede našim policajcima. Oni su roditelji, deca nečija i imamo za sada dvojicu teško povređenih policajaca. Jednom je jedva zaustavljeno krvarenje", rekao je Vučić i dodao:

"Imamo više lakše ili sa još neutvrđenim stepenom povreda povređenih policajaca. Njih su gađali kockama kojima sa lakoćom možete da ubijete čoveka. O staklu koje je padalo sa vizira, na lice, na ruke, na noge da i ne govorim. Taj akt je bio pripreman. Naše bezbednoste agencije i informativne službe su u potpunosti to predvidele, obaveštavali smo javnost i svi su se pravili da ne znaju o čemu je reč. Večeras je pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije. Videćemo kako i na koji način će to kvalifikovati tužioci, ali do sada u ovom trenutku je uhapšeno više od 35 siledžija, nastavlja se hapšenje širom grada nasilnika i siledžija i akcija neće stati", rekao je.

"Za neka lica se sada utvrđuje indetitet, sva lica će tokom noći i jutra biti pohapšena. Gde god se skrivali neće moći da se sakriju zato što državu Srbiju da uništite i imate svoje političke hirove, nećete moći. Kao što nećete moći da uništite demokratiju u ovoj zemlji i nećete moći da uništite izbornu volju naroda. Izborna volja naroda je svetinja, pokušali ste da pokradete izbornu volju. Da bez ikakvog dokaza da optužite nekoga da nije pobedio, a dobro znate da jeste, iako ste to znali ranije, pa ste to pripremali. Sada ćemo pitati pripadnike odera koji su to čuli od njih koji su im to rekli tri dana pred izbora da neće priznati rezultate izbora, jer su znali kakvi će biti izborni rezultati i zašto su o tome ćutali", rekao je predsednik.

Izvor: Pink scereenshot

"Pitaćemo ljude iz OEBS-a da li su to znali i zašto su o tome ćutali, pitaćemo mnoge strance zašto su o tome ćutali i zašto su se smejali kada smo im predočili da je jedna strana služba nedvosmisleno rekla da se pripremaju neredi i nemiri u Srbiji. Mi se srećom nismo smejali, sve smo ovo dobro znali kao što ste videli, vrlo uzdržano, vrlo primereno, smireno policiji čestitam na taktičko pametnom postpupanju. Čekala je policija, izdržala je sve udare, sve žestoke napada ljudi gde drže drogu u jednoj ruci, u drugoj drže gandže. Napadju ih i oni neće da odgovore i neće dva sata da odgovore. Dva sata trpe teror, da bi posle rekli 'ne, ne, to nisu naši, to su ubačeni', ma nemoj, stvarno ubačeni i svaki put su neki ubačeni, a nisu ubačeni, mi imamo dokaze da vi to radite. To ste rekli na samom mitingu i na samom skupu ste rekli da idete da upadate u skupštinu da je zauzmete", rekao je Vučić.

"Bar trojica vas ste to rekli javno, a da ne kažemo da imamo svedoke iz vaših ranijih razgovora kako ste to pripremali koji su spremni da govore. Je li vas malo sramota što ste urušavali svoj grad, što ste ovu divnu zgradu veličanstveno osvetljenu uništavali večeras. Večeras sam ušao ovde na glavna vrata, da im pokažem da ih se ne plašim. Odvratnu sliku su poslali u svet. Hvala ljudima što su ostali kod kuće. Ukoliko bude potrebno biće brza i efikasna reakcija državnih organa. Vidite da su se razbežali kao zečevi, u minut i po su se razbežali, svi, čim se pojavila žandarmerija", rekao je predsednik za kraj.

22:53

Povređeno više od 30 policajaca

Pripadnici MUP Srbije uhapsili su 38 demonstranata. Premijerka Ana Brnabić je naglasila da je više od 30 policajaca povređeno u napadima izgrednika, od čega je jedan policajac teže povređen.

"Umesto da dajemo novac za majke i decu, mi moramo da obnavljamo narodnim novcem zgradu, zato što su oni rešili da prave haos", rekla je premijerka Brnabić u Hit tvitu.

Izvor: Pink scereenshot
22:48

Šapić na licu mesta

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić došao je ispred Skupštine grada. On je došao da vidi posledice nastale posle haosa koji su izazvali demonstranti.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

22:31

Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je večeras hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. On će se obratiti u 22.45 večeras.

22:29

Poznat identitet uhapšenih demonstranata

Kako pišu "Novosti", poznat je identitet nekih od uhapšenih osoba koje su učestovale u neredima ispred gradske skupštine Beograda. Uhapšeni su D.G, R.D, M.S, P.D i M.N.

Izvor: MONDO/Nenad Milošević

22:19

Uhapšeno 30 osoba

Kako je saopštila premijerka Srbije Ana Brnabić u emisiji "Hit tvit" na televiziji "Pink", uhapšeno je 30 osoba koje su izazivale nerede ispred gradske skupštine u Beogradu. Više policajaca je povređeno.

Pogledajte fotografije nereda ispred Skupštine grada Beograda

22:18

Haos ispred Skupštine grada Beograda u fotografijama

22:16

Ponovo se oglasio se Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu povodom večerašnjih incidenata ispred gradske skupštine.

"Trenuci predaha u Predsedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i obezbedimo budućnost našoj deci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvek na svom radnom mestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu", napisao je predsednik na svom Instagram profilu, uz fotografiju iz Predsedništva.

22:00

Žandarmerija rasterala demonstrante

Pripadnici Žandarmerije, koji su bili stacionirani kod Narodne Skupštine, stigli su ispred Skupštine grada Beograda i rasterali su okupljene demonstrante. U centru Beograda prisutan je veliki broj pripadnika žandarmerije, pogledajte fotografije žandarmerije koja je rasterala demonstrante u centru Beograda.

Izvor: N1 / screenshot

Izvor: N1 / screenshot

Izvor: N1 / screenshot

21:55

Uhapšena trojica demonstranata

Kako prenose "Kurir", trojica demonstranata uhapšena su ispred Skupštine grada Beograda. Oni su imali fantomke i odvedeni su u stanicu Bežanijska kosa. 

21:41

Počela akcija hapšenja!

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom krenulo u akciju hapšenja svih koji su večeras ispred Skupštine grada Beograda izazvali nerede i nasilno pokušali da upadnu u Skupštinu.

Pogledajte fotografije nereda ispred Skupštine grada Beograda

21:38

Dimna bomba ispred Skupštine grada

Ispred Skupštine grada Beograda došlo je do komešanja, a u jednom trenutku su poletele kamenice. Policija je odgovorila tako što je na okupljene građane bacila biber sprej i dimne bombe.

21:07

Oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova

"Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike večerašnjeg protesta u Beogradu, kao i organizatore ovog skupa ispred liste "Srbija protiv nasilja" da poštuju zakone Republike Srbije, ne narušavaju javni red i mir i da se uzdrže od nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda kao i ostale štićene objekte", naveo je MUP i dodao:

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i sačuvaće javni red i mir i bezbednost svih građana kao i njihove i imovine Republike Srbije. Napominjemo da je nasilni upad u štićeni objekat podleže krivičnoj odgovornosti i svako ko pokuša da nasilno upadne u institucije biće procesuirani u skladu sa zakonom", naglasili su.

Podsećamo da su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova 16. decembra, na sastanku sa predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja" upozorili da imaju saznanja da su planirani organizovani skupovi kao i nasilni upadi u institucije, a predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" garantovali su da do takvih incidenata neće doći.

20:53

Nestorović: Ovo je ispipavanje pulsa, Majdan će biti uskoro

Dr Branimir Nestorović, lider pokreta "MI - Glas iz naroda" je u izjavi za "Kurir" osudio večerašnje incidente u centru Beograda. Prema njegovom mišljenju, večerašnji incidenti su uvod u veće sukobe.

"Ironija, 'Srbija protiv nasilja' pokušava nasilno da dođe na vlast. Nedeljama pričam o scenariju Majdana. Vidi se ista ruka, logo pokreta je stilizovana pesnica, logo ANTIFE. Ovo je ispipavanje pulsa, Majdan će biti uskoro", rekao je Nestorović.

Pogledajte fotografije ispred Skupštine grada Beograda:

20:38

Oglasio se Vučević

Predsednik SNS Miloš Vučević osudio je večerašnje nasilje na ulicama Beograda, gde su demonstranti, predvođeni predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja", nasilno pokušali da uđu u Skupštinu grada.

"Srbija se večeras ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama. Oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana 'juriti po ulici', kako će 'otkidati glave' i kako će svoje političke protivnike 'umotavati u katran i perje', sada su odlučili da napadnu simbol srpske prestonice i jedan od simbola demokratije", zdanje Skupštine Beograda", naveo je Vučević i dodao:

"Isti ti koji sada razbijaju sedišta srpskih institucija, napali su Narodnu skupštinu 2020. godine. Njih ne zanima demokratija. Još manje Srbija. Oni bi milionima Srba oduzimali pravo glasa. Njih ne interesuje mir, oni otvoreno pozivaju na bratoubilaštvo. Najmanje im je važna Srbija. Nju preziru.Ali, svi ovi huligani i umišljeni revolucionari moraju znati da su srpske institucije dovoljno snažne da i sa ovim pokušajem rušenja države izađu na kraj. Srbija će biti odbranjena, narodna volja sačuvana, a svi izgrednici će odgovarati pred zakonom. Živela Srbija".

Izvor: MODNO/Stefan Stojanović

20:33

Ponovo obračun ispred Skupštine grada Beograda

Demonstranti su ponovo pokušali da uđu u Skupštinu grada Beograda i tom prilikom je došlo do manjeg sukoba sa policijom. Kandidat sa gradonačelnika liste "Srbija protiv nasilja", Vladimir Obradović, pokušao je da uđe unutra, nakon čega je došlo ponovo do sukoba i razbijen je prozor pored ulaza. Kako javlja naš reporter sa lica mesta okupljeni gađaju vrata i lome.

Pogledajte fotografije u nastavku:

20:04

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su scene dramatične ispred Skupštine, ali je pozvao građane da ne brinu.

"Pokušavaju i dalje da zauzmu Skupštinu grada Beograda. Želim da vam kažem da ne brinete građani Srbije. Iako su scene dramatične, jer mi volimo svoju zemlju, volimo svoj grad, nismo navikli da nam neko lomi prozore, da nam neko ruši našu kuću. Da ne brinete zato što nikakva revolucija nije u toku, ništa im neće poći za rukom. A mi ćemo blagom i mirnom reakcijom da se trudimo da ne povredimo nekoga od slučajnih demonstranata", rekao je predsednik.

"Večeras na skupu, koji je pompezno najavljivan kao najveći, skupilo se 2.490 ljudi. U ovom trenutku, zajedno sa onima koji pokušavaju da provela u Skupštinu grada Beograda, ukupno je 1.195 ljudi. Istovremeno, neki su pokazali svoje pravo lice, pokazali da im je nasilje jedini način borbe protiv svojih političkih protivnika. Danima smo na to ukazivali, danima smo govorili da se za to spremaju jer znaju da narod za njih ne želi da glasa, jer znaju da nikada neće moći da dobiju narodno poverenje", rekao je Vučić.

"I danima smo upozoravali i inostrani faktor šta je to što se dešava. Mnogi su se pravili naivni i nisu želeli ni da čuju ni da vide šta je to što se događa. Hvala onim stranim službama koje su jasno stavile do znanja da znaju šta se priprema i obaveštavala i davale sve podatke i našim obaveštajnim službama koje su pravovremeno reagovalei tačno znale šta to nasilnici i siledžije planiraju", rekao je predsednik.

"Oni koji su se zaklinjali u borbu protiv nasilja samo su još jedanput potvrdili da su prave siledžije i nasilnici, da bi da ruše naše gradove, sela, kuće, našu državu pre svega. Nećemo im dati da sruše našu državu. Stiglo je hiljade poziva iz cele Srbije koji hoće da dođe da brane Beograd, da brane Srbiju, da brane našu zemlju, da brane našu državu, naše institucije i mi ih molimo da to ne čine, da ostanu kod svojih kuća. Država je dovoljno jaka, država je dovoljna snažna. Njene institucije su dovoljno snažne da odbrane demokratiju, Srbiju i Beograd. To je sve što je potrebno da znate. Izgrednici, siledžije biće privedene pravdi, uhapšeni, a posle toga nadležni državni organi reagovaće u skladu sa ustavom i zakonom. Uvek čemo se tako u budućnosti ponašati", dodao je on.

"U regionu su posle ovakvih scena počeli da slave i govore o uspešnoj revoluciji koja je u toku, jasno vam je da to nije samo prozivod unutrašnje pameti ili nepameti, već je to proizvod mnogo ozbiljnijih geopolitičkih okolnosti kojima pokušavaju da uruše samostalnostm, nezavisnost i suverenitet Srbije. Sačuvaćemo slobodu Srbije, jer je to najviša vrednost. Odbranićemo našu Srbiju, samo da sačuvamo mir, država je sigurna i državu im nećemo dati da nam unište, našu kuću sačuvaćemo. Živela Srbija, živela sloboda", naveo je predsednik.

Izvor: Pink TV

19:59

Stigla i Hitna pomoć

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, ispred Skupština grada je stigla i Hitna pomoć.

19:56

Veliki broj građana

Veliki broj građana se okupio ispred Skupštine grada Beograda kao što se može videti na video snimku: 

19:46

Haos ispred Skupštine grada Beograda

19:45

Zapaljene baklje

Ispred zgrade gradske skupštine zapaljene su baklje, dok lideri opozicije i dalje pokušavaju da uđu unutra.

19:45

Bačen suzavac

Žandarmerija je u potpunosti blokirala ulazak u Skupštinu grada, a bačen je i suzavac. Staklo na vratima zgrade Skupštine grada je slomljeno.

19:43

Obraćanje Vučića u 20h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u 20 časova iz zgrade Predsedništva.

19:37

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro će se obratiti javnosti povodom incidenata na protestu ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) koji je organizovala lista "Srbija protiv nasilja". Kako prenose mediji, grupa demonstranata pokušava na silu da uđe u Skupštinu grada Beograda.

Ukratko

  • Lista "Srbija protiv nasilja" pokušala na silu da upadne u Skupštinu grada Beograda
  • Razbijena stakla na vratima Skupštine
  • Oglasio se Vučić nakon hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
  • povređeno više od 38 policajaca
učitaj još +