Srbija

"MUŠKARCI U SRBIJI BI TREBALO DA SLUŽE VOJSKU 5 GODINA" Beograđani podeljeni oko vojnog roka: Ne vidim poentu toga

Autor Ivana Vlajković

Beograđani su ispričali šta misle o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarstvo odbrane i Generalštab neće odustati od inicijative za ponovno pokretanje služenja vojnog roka, rekao je ranije ministar odbrane Miloš Vučević. Tim povodom ekipa portala MONDO pitala je građane Beograda šta misle o pomenutoj inicijativi.

Mišljenja anketiranih Beograđana bila su podeljena bez obzira na godište i pol. "Mislim da bi to trebalo da se uvede jer treba da imamo veću disciplinu. Jednostavno, to je bolje za nas i samu državu", kazao je mladić. Drugi mladić je takođe naveo da se slaže sa inicijativom. "Ja sam za, to je u duhu naše tradicije i naroda i shodno tome da smo u prošlom veku imali pet ratova", rekao je. 

Njihovo mišljenje deli i treći anketirani mladić. "Mislim da je to vrlo dobro i da je vrlo bitno za sledeće generacije zato što tu steknemo osobine koje su veoma bitne u daljem razvoju u našim životima", kazao je. Međutim, jedan pripadnik mlađe generacije naveo je da se ne slaže sa time da se ponovo uvede obavezni vojni rok. "Iskreno da vam kažem, ja sam protiv toga. Ne vidim, zaista, poentu toga. Mislim da treba da ostane kao što je sada", odgovorio je. 

Mišljenja starije generacije takođe su bila podeljena. "Mislim da treba. Prvi razlog je da omladina treba malo da oseti... Smatram da svi oni ljudi koji su služili vojsku imaju potpuno drugačiji pogled na život. Drugo, neophodno je da i mi imamo vojsku u slučaju, da se ne daj Bože, nešto desi. Vojska je ta koja će prva da priskoči u pomoć", kazao je jedan gospodin.

Drugi gospodin je imao drugačije mišljenje o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka. "Mislim da nema potrebe. Odlučuju drugi, ovi veliki. Da li imamo tih 1.000, 2.000, 3.000 vojnika, ko te pita kad Nemci imaju 100.000, Francuzi 100.000, Amerikanci 300.000 vojnika i šta oni kažu to će da bude. Nema nikakvog smisla", kazao je gospodin.

U videu ispod poslušajte odgovore Beograđana na ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka: 

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Još jedan muškarac je za MONDO objasnio da smatra da ne treba da se ponovo uvodi obavezni vojni rok. "To mislim iz prostog razloga što traje samo četiri meseca. Za ta četiri meseca treba da osposobe nekog, prvo da ustane rano, da ima radnu naviku, još više da barata oružjem, a to je tehnički neizvodljivo. Samo zbog toga", kazao je muškarac.

Mišljena žena takođe su bila podeljena. "Mislim da bi muškarci u zemlji Srbiji trebalo da imaju vojni rok od pet godina da bi se unormalili i postali odgovorni roditelji sutra i sve ostalo", kazala je žena. Druga gospođa je navela da je protiv uvođenja obaveznog vojnog roka jer misli da država treba da obezbedi sredstva za profesionalnu vojsku. "I mladi su, inače, u ovoj državi malo šta dobro dobili pa ne treba da im se još jedan teret stavlja na vrat", kazala je gospođa. 

Podsetimo, Centar Ministarstva odbrane Novi Sad, od danas, 15. januara, započinje uvođenje u vojnu evidenciju regruta rođenih 2006. godine, kao i regruta starijih godišta (1994-2005.), koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju, državljana Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji nadleženosti Centra MO Novi Sad.

BONUS VIDEO: