Uživo

UHAPŠENE 3 OSOBE ZBOG NESTALE DANKE: Poslati specijalni timovi za rušenje zbog otkrivene rupe na imanju

Pratite uživo sva dešavanja oko nestanka devojčice Danke Ilić koje nema još od popodnevnih časova u utorak. Sada je istraga krenula u novom smeru.

Danka Ilić
Izvor: Printskrin/Facebook

Devojčica Danka Ilić nestala je u okolini Bora u utorak oko 13.45 časova, a ubrzo posle toga u akciju potrage za njom uključila se cela Srbija. Pregledan je čitav teren oko Banskog Polja na kome nisu pronađeni bilo kakvi tragovi, tako da je posle 27 sati potrage odlučeno da se prekine i istraga je otišla u drugom smeru.

Pratite uživo sva dešavanja o nestanku devojčice Danke iz minuta u minut klikom na karticu "razvoj događaja".

1:42

I dalje bez jasnog traga

U istrazi i dalje nema jasnog traga o sudbini nestale Danke Ilić, saznaje nezvanično "Blic" od dobro obaveštenog izvora upućenog u potragu za dvogodišnjom devojčicom, kojoj se svaki trag gubi od utorka popodne u Banjskom polju kod Bora.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

23:22

Hitno poslati timovi za rušenje u Banjsko Polje

U Banjsko Polje stižu spasilački timovi za rušenje iz Beograda i Novog Sada. Sumnja se da će se istraživati podzemni kanali koji su otkriveni nakon otkrivene rupe na imanju.

Izvor: Mondo

23:08

Oglasila se komšinica nestale Danke

Živana Trajković, komšinica nestale devojčice Danke Ilić, oglasila se i rekla da je čula da je devojčica bila ispred njene kuće.

Izvor: Mondo

22:18

Snimak hapšenja u Bosni i Hercegovini

Objavljen je i snimak hapšenja osumnjičenih muškaraca koji su tvrdili da imaju informacije o nestaloj devojčici Danke Ilić. Oni su tražili i otkup od oko 25.000 evra.

Izvor: Klix.ba/Printscreen

22:03

Oglasio se deka nestale Danke Ilić

Deka nestale Danke Ilić oglasio se o potrazi za unukom. Kako je naveo, nada se dobrim vestima i ne gubi nadu.

Izvor: Facebook/printscreen

21:37

Zigi kreće u Bor

Čuveni policijski pas Zigi, koji je tragao za ljudima ispod ruševina nakon zemljotresa u Turskoj 2023. godine, kreće večeras u Bor iz Novog Sada sa ekipom vatrogasaca.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

21:33

Gašić napustio Banjsko Polje

Ministar policije Bratislav Gašić je napustio Banjsko Polje kako pišu beogradski mediji. On je obišao sve ljude koji učestvuju u potrazi za nestalom devojčicom Dankom Ilić.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

21:05

Fotografije uhapšenih u Bosni i Hercegovini

Objavljene su fotografije, a poznat je i identitet uhapšenih muškaraca u Bosni i Hercegovini. Oni su tvrdili da su imali veze sa slučajem nestale Danke Ilić, odnosno da je drže u podrumu i da traže otkup od oko 25.000 evra.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

20:33

Član GSS: Svaku rupu smo pretražili

Aleksa Gluščević, pripadnik Gorske službe Srbije, ispričao je kako je tekla terenska potraga za nestalom devojčicom Dankom Ilić. Kako je ispričao, pregledana je svaka rupa, svaki deo polja, vatrogasci su ispumpali svaki bunar.

Izvor: MUP

19:51

Otkrivena rupa na imanju

Rajko Nedić, glavni urednik "Kurira", otkrio je nove detalje sa terena u Banjskom Polju gde se traga za nestalom devojčicom Dankom Ilić. Otkrivena je rupa na imanju i tuneli koji su dugi do 10 kilometara.

"Čuli smo i videli da su prošla vatrogasna i nova policijska vozila pod rotacijom. U suštini, ceo taj teren se prekopava sa bagerima. Naime, pronađena je rupa na imanju, to su neki kanali koji su dugački oko 10 kilometara i koji su povezani sa lokalnim rudnikom. Kada je otrkivena jedna od tih rupa, pristigli su vatrogasci koji se tamo spuštaju.

Dakle, tuda se voda dovodi ili odvodi do tog rudnika, tu je čitav splet podzemnih tunela. Ima više takvih šahtova koji imaju pad i idu ispod zemlje. Zato su došle nove jedinice i ekipe vatrogasaca koje će pokušati da se uz pomoć kamera i reflektora spuste dole i vide da devojčica možda nije upala tu. Tu je bila kao šuma, dosta šuta i otpada i kada su to bageri razgrnuli, otkriven je taj tunel. Došli su do zaključka da je tu jedan od tih spusta za kanal dugačak 10 kilometara", saopštio je Nedić.

19:46

Bratislav Gašić stigao u Banjsko Polje

Ministar policije Bratislav Gašić stigao je helikopterom MUP-a Srbije u Banjsko Polje kako bi obišao sve ljude koji učestvuju u potrazi za nestalom devojčicom Dankom Ilić. Na licu mesta nalazi se i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

19:33

Vozila pod rotacijom ispred kuće nestale devojčice Danke Ilić

Kako javljaju beogradski mediji, veliki broj policijskih vozila pod rotacijom stigao je ispred kuće roditelja nestale devojčice Danke Ilić. Ona je, da podsetimo, tu viđena poslednji put u utorak u 13:45 časova. I helikopter MUP-a Srbije sleteo je na stadion u Boru, trenutno je vrlo napeta situacija u Banjskom Polju.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

19:30

Detalji hapšenja u BiH

Trojica muškaraca koji su uhapšeni u Bosni i Hercegovini jer su na društvenoj mreži "TikTok" tvrdili da imaju veze sa nestalom devojčicom Dankom Ilić, su tražili otkup i govorili su da je drže u podrumu.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

19:03

Stanje ispred kuće nestale Danke Ilić

Pogledajte kako izgleda potraga za nestalom devojčicom Dankom Ilić

18:52

Uhapšene 3 osobe u Bosni

U Bosni i Hercegovini uhapšene su tri osobe zbog nestale devojčice Danke Ilić. Oni su, kako se sumnja, lišeni slobode po aktu Interpola Beograd.

Izvor: Facebook/Screenshot

18:24

Vatrogasci ispred kuće gde je nestala Danka

Kako prenose beogradski mediji, vatrogasno vozilo pod rotacijom stiglo je ispred kuće gde je nestala devojčica Danka Ilić (2) u utorak 26. marta u 13.45 časova. Vozilo je projurilo pored novinarskih ekipa i nije poznato šta se tačno događa.

Izvor: MUP

18:16

Psi tragači i termovizijske kamere

Stručnjaci su objasnili kako tačno funkcioniše potraga za nestalom devojčicom Dankom Ilić. Na terenu se koriste termovizijske kamere, a nakon njih na lice mesta izlaze i psi tragači.

Izvor: MUP

17:05

Ponovo se oglasio Igor Jurić

Igor Jurić, osnivač centra za nestalu i zlostavljalu decu, komentarisao je novi smer istrage. Objasnio je i zašto je obustavljena terenska potraga nakon 27 sati potrage za nestalom devojčicom Dankom.

"Ne, to apsolutno ne znači da su neke stvari otkrivene, naprotiv, to znači samo da nema potrebe da se ljudstvo troši i da se usmerava energija na taj deo terena, koji je potpuno i detaljno pregledan. Čim nemamo dodatnih informacija istraga se nastavlja, sada se istraga okrenula u drugom pravcu i sada se rade neke operativne radnje vezane za saznanja o samoj devojčici. To je ono što je i sam MUP izjavio. Kada govorimo o ovim situacijama, kada se desi nestanak deteta, tu jednostavno ne sme nijedna tajna da postoji u odnosima u porodici, naprotiv, moraš potpuno da se ogoliš i pomogneš policiji. Ukoliko imaš bilo kakvu situaciju koja može eventualno dovesti do neželjenog događaja, u ovom slučaju nestanak devojčice, moraš da kažeš sve što znaš", izjavio je Jurić.

Izvor: Youtube/Telekom Srbija/Screenshot

16:56

Još dva bagera na terenu

Kako javlja N1, na teren su pristigla još dva bagera (kombinirke). Bageri ne rade iskopavanja već se radi na iznošenju smeća i otpada. Teškom mehanizacijom obara se drveće u blizini i oko dvorišta kuće iz koje je nestala devojčica.

16:38

Dečji psiholog o nestanku male Danke

Snežana Anđelić, dečji psiholog, je govorila o nestanku male Danke.

"Detetu u sekundi može nešto privući pažnju, a to posebno znači za malo dete. Dovoljno je da vidi nešto šareno, neku igračku i da ode. To su stvarno sekunde u kojima može dete da nestane. Zato što ta deca neće to nikako pokazati, neće vas povući za ruku jer još uvek to ne znaju, nemaju životna iskustva, ne znaju ništa. Mama, jel smem da idem tamo? To će uraditi neko starije dete koje ste vi već tu negde vaspitali. Ovako malo dete ono bukvalno vidi šarenu loptu i otišlo je. Što znači da je dovoljan trenutak roditeljske nepažnje da to dete nestane. E sad, ne može ono da nestane kilometrima daleko", rekla je Anđelić.

16:30

Božidar Spasić komentarisao slučaj nestale Danke

Prošlo je više od 48 sati od nestanka devojčice Danke Ilić (2), roditelji se i dalje ispituju, a Božidar Spasić, bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti je na "K1" televiziji komentarisao je slučaj koji je digao srpsku javnost na noge. Policija je u sredu uveče obustavila potragu kod Banjskog Polja i započet je novi smer istrage.

"Od svih vesti koje su juče bile jedinu lepu vest koju sam ja čuo jeste da dete nije pronađeno, jer to znači da je dete i dalje živo. Mup je detaljno sve pregledao, a sada se prelazi na taj operatvni deo, to su razgovori, razgovara se sa meštanima, roditeljima, pregleda im se telefon, da se vidi koliko je puta ona tu često dolazila. Po onim informacijama koje ja imam od jutros, više od 50 ljudi je saslušano...", rekao je Spasić.

15:42

Policija pretražila svaki kutak sela

Jedan od meštanina je rekao da je policija pretražila svaki kutak sela, svako mesto, svaku supu, svaku rupu kako bi pronašli Danku. Sada su, kako kažu, počeli da pretražuju dvorište gde je devojčica bila poslednji put.

"Čuli smo da su majku i oca odveli u policiju, to su dobri ljudi, ali kako prolazi više vremena, ne znam šta da mislim. Otvorila sam policajcima svoju šahtu, a oni su motkama i lampama proveravali šta je unutra. Njih 5 je došlo", rekla je jedna meštanka.

15:35

Zašto majka ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitvanju?

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

"U ovom slučaju samo otac može da bude tesiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba proveriti da li je istina to što otac govori, ili nije", prenosi Informer pisanje Tanjuga. Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitvanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcije.

15:33

Istrazi se priključili najbolji inspektori UKP

Istragu o nestanku Danke Ilić, dvogodišnje devojčice iz Banjskog polja kod Bora, preuzeli su najbolji specijalci beogradske Uprave kriminalističke policije (UKP). Najbolji inspektori UKP otišli su u Bor gde zajedno sa kolegama iz tog grada istražuju ovaj slučaj kakav Srbija ne pamti.

"Majka i otac nestale devojčice ispituju se odvojeno, to je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem", rekao je izvor portala Informer.

14:09

48 sati od nestanka Danke Ilić

Prošlo je 48 sati od nestanka Danke Ilić iz Bora. Devojčica starosti dve godine nestala je u utorak oko 13:45 časova u naselju Banjsko polje. Ona se nalazila u dvorištu imanja porodice Ilić sa majkom Ivanom i godinu dana starijim bratom kada je nestala.

Nakon prijave nestanka, prvi put u Srbiji upaljen je "Amber alert".

Izvor: MUP Srbije

13:20

Policija kopa zemlju u dvorištu gde je nestala Danka!

Nekoliko pripadnika policije trenutno iskopava prostor ispred kuće gde je devojčica Danka Ilić nestala pre tačno dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić
13:14

Dodatne policijske snage u Banjskom polju!

Dodatne policijske snage i vatrogasci stigli su ispred vikendice u blizini koje je poslednji put viđena mala Danka Ilić (2), za kojom se traga već treći dan.

12:22

Roditelji nestale Danke ponovo u policiji!

Prema saznanjima Kurira, roditelji nestale Danke nalaze se ponovo u prostorijama policijske stanice, međutim još nema informacija da li ima veze sa situacijom na terenu gde se trenutno pretražuje zemljište.

12:03

Detaljan opis potrage za Dankom

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, Aleksa Gluščević, član Gorske službe spasavanje dao je svoje viđenje celokupne situacije i objasnio zbog čega je istraga nastavljena kao operativna. "Naša ekipa je na teren izašla negde oko sat vremena nakon što je prijavljen nestanak i bili smo tamo sve do pet ujutru. Oko ponoći su nam se pridružili psi, koji su tragali celu noć, a mi smo nastavili od pet ujutru da vršimo dalje pretragu", rekao je Aleksa Gluščević iz GSS-a. Pročitajte više u odvojenoj vesti.

Izvor: k1/pink/screenshot

11:49

Stigao bager do mesta gde je nestala Danka

Policija još uvek blokira prilaz vikend-kući ili pojate na čijem području je poslednji put viđena mala Danka Ilić, međutim, kako se nezvanično saznaje, u planu je da se potpuno raščisti prilaz pojati, uz pomoć velikih mašina, a stigao je upravo i bager. Ipak, još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi šta je tačan razlog toga i šta se trenutno traži u samom dvorištu. 

10:56

Sudski veštak o nestanku Danke

O novom uglu istrage kada je reč o nestanku devojčice Danke Ilić govorio je specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak dr Ljubiša Božić. Konstatovao je da je istraga nestanka dvogodišnje devojčice promenila smer:

"Čini se da je fokus istrage i predistražnih radnji promenio tok i suštinu. U prvom trenutku se pošlo do primarnih izjava i podataka - da je dete bilo u blizini nečijoj i da ga od tog trenutka nema. Kada nemate drugi izvor informacija onda krećete od onoga što imate sve dok se ne uverite da je bilo tako ili nije bilo tako. On smatra da je razlog promene toka istrage najverovatnije informacija koju je policija dobila, ali je nije podelila sa javnošću. Pročitajte više.

9:57

Komšije iz Banjskog polja: "Ivana godinama ovde nije dolazila"

Komšije koje žive na 100 metara od kuće gde je nestala devojčica Danka kažu da majka devojčice nije dolazila godinama.

"Miloša poznajemo, ali njegovu ženu nismo videli nikada. Devojčicin deda po majci je Časlav, on živi u Brestovcu, ovde u Banjskom polju su živeli pre, ovu pojatu takoreći obilaze s vremena na vreme. Tog dana, u utorak dakle, videli smo Ivanu sa decom, tada nismo videli o kome se radi, ona godinama ovde nije dolazila. Mi smo radili u polju, nakon nekog vremena smo videli policiju i Miloša koji je odmah došao. Policija nas je tad pitala da li smo videli neko dete, tad smo se uključili u potragu, međutim nismo uspeli ništa da nađemo", ispričao je komšija Rade.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

9:28

Spasilac o detaljima potrage

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani. Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, napominje Ševković.

"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković.

8:56

Oglasio se MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora, apelujući da se ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

"Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom", navodi se u saopštenju.

8:02

Rešena misterija automobila sa snimka

Na društvenim mrežama juče se pojavio video snimak nadzorne kamere sa kuće koja se nalazi u blizini mesta gde je nestala Danka. Na snimku se vidi automobil koji žurno prolazi oko 13.47 sati, a devojčica je nestala nešto pre toga.

Kako se saznaje, vozač koji je upravljao zelenim "puntom" ispitan je u policiji. Ustanovljeno je da je u pitanju komšija koji živi nedaleko od kuće ove porodice. On je bio u alkoholisanom stanju, te je vozio velikom brzinom.

7:47

Igor Jurić o nestanku Danke

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, rekao je za RTS da je policija upotrebila dodatne alate za potragu za nestalom Dankom. "Ja potpuno verujem u to da će se rešiti agonija koja sad već predugo traje. Iskreno se nadam da će kraj biti o onakav kakav svi želimo", rekao je Jurić.

7:10

3 ključna traga u potrazi!

Intenzivni rad policije se nastavlja sve dok Danka Ilić (2) ne bude pronađena. Sada je istraga usmerena u drugom pravcu, a ova 3 važna traga možda bi mogla da dovedu do nestale Danke: veštačenje mobilnog telefona majke, analiza podataka sa baznih stanica, provera detalja prijave nestanka.

6:47

U kom smeru dalje?

Dosadašnji rezultati istrage pokazali su na novi pravac u vezi nestanka devojčice Danke Ilić (2). MUP je obustavio potragu kod Bora, a roditelji nestale devojčice su i dalje u policiji. Potraga će se nastaviti sve dok dete ne bude pronađeno.

Izvor: MUP

6:46

Zašto je obustavljena potraga?

Nakon 27 časova potrage za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2), policija je obustavila potragu jer rezultati pokazuju da se ona ne nalazi na području površine od oko 10 kvadratnih kilometara. Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

6:45

Otac ispitan na poligrafu, majka nije

Roditelji nestale Danke (2) dali su izjavu u policiji, a otac devojčice Miloš Ilić podvrgnut je poligrafskom testiranju, saznaje Informer.

Otac i majka dvogodišnje devojčice proveli su nekoliko sati u policiji i dali iskaz u vezi sa nestankom njihove ćerke. Odmah nakon iskaza, otac je poligrafski testiran, dok majka nije, jer je u drugom stanju. Policija je takođe uzela telefon majci nestale devojčice i poslala na veštačenje, kako bi se ispitao ceo slučaj.

Izvor: Facebook/Screenshot

6:43

Kako je nestala mala Danka?

"Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila", priča Dankina majka Ivana.

"Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo", očajna je Ivana, koja je objasnila tragačima da devojčica ima kosu u repić, a na sebi maslinasto zelenu jaknicu i ljubičaste pantalone.

Izvor: MUP

6:42

Informacije o Danki!

U slučaju informacija i saznanja, obratite se policiji.

Izvor: MUP Srbije

6:42

Danke nema skoro dva dana!

MUP je u utorak upravo aktivirao sistem potrage "Pronađi me" po uzoru na Amber Alert za devojčicu Danku Ilić (2), koja je nestala oko 13.45 tog dana u okolini Bora.

Objave putem različitih medija - televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Danka Ilić
Izvor: Printskrin/Facebook

Ukratko

  • Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45
  • Policija je uz pomoć građana pregledala ceo teren
  • Takva vrsta potrage obustavljena je posle 27 sati
  • Istraga sada ide u novom smeru
  • Roditelji devojčice ispitani su u policiji
učitaj još +