KO PRETI REGIONALNOM MIRU: Kako je Bećirović zloupotrebio govornicu UN optužujući Srbiju da ima velikodržavne pretenzije

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bio je fokusiran na mir.

Kurir

 Citirao je predsednik i Mahatmu Gandija: “Nema puta ka miru, mir je put”. Citirao je predsednik i Džona Kenedija: “Čovečanstvo mora da stavi tačku na sve ratove, inače će rat da stavi tačku na čovečanstvo”. Svako ko je želeo da čuje, njegove poruke su bile jasno pomirljive i ultimativno fokusirane na čuvanje stabilnosti. Samo 24 sata nakon toga, na istom mestu, nastupio predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovina Denis Bećirović. On je optužio rukovodstvo Srbije da “ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Citat:”Velikodržavne pretenzije Srbije prema teritorijama drugih država suštinski su razlog zašto su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima. Jedan od dokaza koji govori o tome je destruktivna Deklaracija tzv. Svesrpskog sabora”, rekao je Bećirović za govornicom UN. Srbija je odmah uputila pismo Generalnoj skupštini UN sa kritikom govora i upozorenjem da Bećirović ne govori istinu.
U Usijanju pitamo: Ko to preti regionalnom miru? Da li ova zloupotreba govornice UN Denisa Bećirovića ima tu svrhu? Na čemu se temelje te optužbe da Srbija ima "velikodržavne pretenzije i nameru da destabilizuje region"? Da li je narušavanjem ugleda Srbije u očima svetske javnosti napravljena šteta našoj državi?

Prof. dr Predrag J. Marković, istoričar
Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije
Milan Antonijević, pravnik

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig