Zašto kupovati karte za autobus online? Uštedite vreme i živce, olakšajte put, a ovo uradite kad dođete na stanicu

Preseljenjem Beogradske autobuske stanice u Blok 42 Beograd je dobio "novu saobraćajnu kapiju" a putnici savremenu i organizovanu stanicu sa infrastrukturnim rešenjima koja će im drastično olakšati organizaciju i realizaciju putovanja.

Petar Aleksić

Pored širokih i dobro organizovanih perona, velikog parkinga i modernog i funkcionalnog prostora, putnici su dobili i mogućnost online kupovine karata.

To znači da od sada kartu možete kupiti bez odlaska na šalter i to u bilo kom trenutku, 24 sata dnevno, a sve što vam je potrebno je mobilni telefon ili računar sa pristupom internetu i platna kartica.

Sam proces online kupovine je izuzetno jednostavan i traje svega nekoliko minuta, a obavlja se na isključivo putem zvaničnog sajta www.bas.rs.

Nakon ulaska na početnu stranicu potebno je da unesete odredište i datum putovanja i odaberete autobusku liniju koja vam odgovara. Nakon toga će vam biti ponuđeno da izaberete tip karte, odnosno da li kupujete standardnu ili dečju, a kod nekih prevoznika moguće je izabrati i studentsku i penzionersku. Posle izvršenog plaćanja na e-mail adresu koju ste uneli u obrazac stići će vam fiskalni račun zajedno sa elektronskom verzijom karte koju ste kupili.

OVDE možete pronaći detaljno uputstvo sa svim koracima.

I to je to. Sve što vam preostaje je da po dolasku na stanicu te karte i odštampate. To je moguće uraditi isključivo na nekom od kartomata koji su jasno označeni i nalaze se u blizini peronskog ulaza za putnike, kao i u objektu u kome se prodaju karte (Aneksu). Pored informacija o relaciji, prevozniku i vremenu putovanja karta sadrži i QR kod pomoću kojeg ulazite na peron za ukrcavanje.

Trenutno se karte na ovaj način mogu kupiti samo ukoliko na putovanje krećete sa Beogradske autobuske stanice, a uskoro će biti dostupna i kupovina karata sa drugih polaznih stanica.

Petar Aleksić 

Štedi vreme i živce

Prednosti ovakvog načina kupovine karata su mnogobrojne. Više nema potrebe za višestrukim dolascima do stanice i čekanjem u redovima ispred šaltera. Od sada, bez obzira na to gde se u tom trenutku nalazite, u samo par minuta, na jednostavan, siguran i brz način možete kupiti kartu i biti sigurni da ste na vreme obezbedili svoje mesto u autobusu.

Pored toga, olakšano je i samo planiranje putovanja jer su vam tokom samog procesa kupovine dostupne sve informacije o prevozniku, trasi, međustanicama, vremenu putovanja i sl.

Još jedna prednost ovakve kupovine je i mogućnost slanja karte drugoj osobi što je izuzetno korisno ukoliko želite da kupite karte prijateljima ili članovima porodice, bez potrebe za fizičkim preuzimanjem. Sve što treba da uradite je da prilikom kupovine u obrazac unesete njihovu e-mail adresu na koju će im stići elektronska verzija karte.

Petar Aleksić 


Najsigurniji način kupovine

Pored toga što je izuzetno laka i brza, kupovina preko BAS-ovog sajta je u potpunosti sigurna. Svi podaci o plaćanju zaštićeni su nizom sigurnosnih sistema koji se koriste i u bankama, prodavnicama i institucijama širom Srbije. Realizuje se preko sertifikovanog sistema za online transakcije ChipCard Payten, koji je jedan od vodećih pružalaca ovakvih usluga u regionu.

Podaci koji se unose prilikom plaćenja zaštićeni su SSL enkripcijom i ne mogu biti presretnuti od strane trećih lica, a ChipCard Payten ispunjava međunarodne PCI DSS standarde, koji garantuju najviši nivo sigurnosti kada su u pitanju transakcije platnim karticama.

Dodatni nivo zaštite pruža i 3D Secure tehnologija, što u prevodu znači da svaku transakciju potvrđuje vaša banka koja osigurava da samo vlasnik kartice može izvršiti plaćanje.