• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Katalonija: Šta znače mere španske vlade

Prvi korak ka ukidanju autonomije! Evo šta sve predviđaju mere Vlade Španije za Kataloniju.

Vlada u Madridu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumevaju razrešenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi korak ka ukidanju autonomije.

Rahoj je rekao i da je bilo neizbežno da španska vlada primeni Član 155 Ustava iako to nije želela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

- Jedna od mera tiče se razrešenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smenu predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsednika i svih minisatara. Njihova mesta će zameniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namerom".

KATALONSKO NE: Sloboda, sloboda ori se Barselonom

 - Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene regionalne izbore u Kataloniji. Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

- Predsednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsednika katalonske vlade, niti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije". Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

- Po pitanju kontrole administracije katalonske vlade, ona će se ponašati u skladu sa direktivama organa i administracije koje izabere ili kreira španska vlada. "Time su obuhvaćene radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije", navela je španska vlada.

- Funkcije koje je ranije imala katalonska vlada prelaze u ruke novih upravitelja što uključuje kontrolu regionalne policije (Mošos d`Esquadra) i medija poput regionalne javne televizije (TV3).
U tom smislu, vlada u Madridu će preuzeti područje telekomunikacija, kao i elektronskih, audio i video komunikacija katalonske vlade. Javni servisi audio i video komunikacija bi pod novom upravom trebalo da "garantuju prenos tačnih informacija, objektivnih i nepristranih, uz poštovanje političkog, socijalnog i kulturnog pluralizma, kao i uz poštovanje teritorijalne ravnoteže", najavila je vlada u Madridu.

"NIJE ŠIJA...": Madrid ukida vladu Katalonije

- Kada je reč o snagama bezbednosti, vlada u svom dokumentu navodi kako će administracija koja preuzme kontrolu "moći da izdaje direktne naloge". "U slučaju potrebe" pripadnici katalonske policije mogu biti zamenjeni snagama iz španske države.

- Španska centralna vlast namerava da interveniše i na planu upravljanja privredom i poreskom upravom. U dokumentu koji je objavila vlada navodi se da će se privredom upravljati iz Madrida "kako bi se garantovalo pružanje ključnih javnih usluga, stabilnost budžeta i finansijska održivost".
U tom planu, Madrid insistira na sprečavanju korišćenja javnih fondova i finansija za finansiranje procesa otcepljenja Katalonije.

Mere koje je predložila španska vlada biće na snazi sve dok mandat ne preuzme nova katalonska vlada, nakon parlamentarnih izbora u Kataloniji.

Vlada u Madridu, takođe, zadržava pravo da ranije ukine ove mere, ako budu "uklonjeni razlozi zbog kojih su one donete, uzimajući u obzir da ta odluka zavisi od Senata španskog parlamenta".

Za vreme trajanja mera, španska vlada će svaka dva meseca obaveštavati Senat o situaciji sa primenom tih mera i njihovim izvršenjem.

Posle usvanja mera u Senatu, one odmah mogu da stupe na snagu, što znači već 27. oktobra, ali može da se odredi i neki naknadni datum.

Katalonska vlada Karlesa Pudždemona može da spreči uvođenje mera sazivanjem prevremenih izbora u Kataloniji pre nego što na snagu stupe mere, prenosi Hina.

Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primenila član 155 Ustava kako bi rasformirala neku regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes".

Rahoj je rekao da je njegova vlada preduzela mere bez presedana kako bi se očuvao pravni poredak, da bi se obezbedila neutralnost regionalnih institucija, garantovalo očuvanje javnih servisa i ekonomskih aktivnosti, kao i da bi se očuvala prava svih građana.

On je dodao da njegova vlada nije imala izbora, nakon što se katalonska vlada ponela u maniru koji je "jednostran, protivan zakonu i izaziva sukobe".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Evo sokiran sam

Sta bi znacilo?,gubitak Slobode u koncentricnim krugovima,spanska vlast, eu vlast,nato vlast...!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU