Popularna jela, grčki giros, kao i turski doner koji je omiljen među Nemcima, mogao bi da se nađe na udaru novog zakona prema kojem će biti zabranjeno dodavanje fosfata u zamrznuto meso.

Fosfat obezbeđuje bolju koheziju različitih sastojaka mesa na ražnju i meso bi se bez fosfata isušilo.

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope.

Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u zemljama EU.

Ukidamo zabranu GMO? Šta nas čeka

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naučnog pregleda u 2012. godini o mogućoj vezi između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca - ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.

Otrovna jaja i u istočnoj Evropi, Hrvatska reaguje

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Giros i kebab u Evropi će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao do sada, piše portal Grčka info.

Samo u Nemačkoj se dnevno proda tri miliona porcija donera.

Šta vi mislite, da li bi trebalo zabraniti giros i doner?

Grčki giros i kebab pred zabranom EU?
Foto: MONDO, Lana Stošić