Građani Evrope s nevericom su pročitali vest da bi EU zbog zdravlja ljudi mogla da zabrani kebab i giros.
Popularna jela, grcki giros, kao i turski doner koji je omiljen medu Nemcima, mogao bi da se nade na udaru novog zakona prema kojem ce biti zabranjeno dodavanje fosfata u zamrznuto meso.
Fosfat obezbeduje bolju koheziju razlicitih sastojaka mesa na ražnju i meso bi se bez fosfata isušilo.
Kebab i giros u Grckoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope.
Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u zemljama EU.
Ukidamo zabranu GMO? Šta nas ceka
Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišcenje fosfata, ukljucujuc´i fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.
Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naucnog pregleda u 2012. godini o moguc´oj vezi izmedu fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca - ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.
Otrovna jaja i u istocnoj Evropi, Hrvatska reaguje
Pravila EU obicno zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprecavaju sušenje mesa, ali postoje i odredeni izuzeci.
Giros i kebab u Evropi c´e sada morati da sacekaju glasanje, koje c´e se održati izmedu 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li c´e njihova omiljena hrana i dalje moci da se služi u sendvicima sa istom teksturom i ukusom kao do sada, piše portal Grcka info.
Samo u Nemackoj se dnevno proda tri miliona porcija donera.
Šta vi mislite, da li bi trebalo zabraniti giros i doner?