• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Optužnice protiv 13 Rusa i tri kompanije

Izvor MONDO/Agencije

Federalno tužilaštvo SAD podiglo je optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine. Iz Kremlja kažu da još nisu upoznati sa optužnicama, ali i da je reč o apsurdu.


Kancelarija specijalnog savetnika Roberta Mulera saopštila je da su se optuženi predstavljali kao američki građani i upravljali profilima na društvenim mrežama kako bi privukli pažnju javnosti u SAD tokom izborne trke republikanca Donalda Trampa i kandidatkinje demokrata Hilari Klinton.

Oni se terete da su prekršili krivične zakone SAD mešajući se u američke predsednike izbore i političke procese u toj zemlji, navodi AP.

Protiv njih su podnete optužnice za zaveru, bankaske i internet prevare i teže krađe identiteta.

"Apsurdne tvrdnje"

Tvrdnje SAD da su se ruski državljani mešali u američke izbore su apsurdne, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "13 ljudi se mešalo u američke izbore?! 13 protiv budžeta od više milijardi obaveštajnih službi? Protiv obaveštajaca i kontraobaveštajaca, protiv najnovijih događaja i tehnologija? Apsurdno? Da", navela je Zaharova na svom nalogu na Facebooku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da još nije upoznat sa optužnicama koje su podigle SAD.

U optužnici se navodi da su optuženi koristili kompjuterske sisteme u SAD kako bi prikrili "rusko poreklo" svojih aktivnosti, prenosi Bi-Bi-Si.

"Rusija vodi rat, meša se u tuđe izbore"

Vest o podizanju optužnica objavila je kancelarija specijalnog savetnika Roberta Mulera koja istražuje navodno rusko mešanje u predsednike izbore u SAD.

Ove optužnice su do sada najdirektnije tvrdnje o ilegalnom ruskom mešanju u izbore. One su rezultat Mulerove istrage o ruskoj umešanosti u američke izbore, navodi AP.

Bela kuća nije komentarisala podizanje optužnica.

Podsetimo, poslednjeg dana oktobra 2017. u SAD su podignute prve optužnice u istrazi FBI o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

Putin: Amerikanaci hoće da nam se osvete

Optužnice su podignute protiv Trampovog nekadašnjeg šefa izborne kampanje Pola Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa. 

Bivši šef izbornog štaba američkog predsednika Pol Manafort i jedan njegov saradnik, u okviru istrage o navodnim vezama predsednika Donalda Trampa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavera protiv SAD i pranje novca.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Ovi amerikanci su potpuno smešni, ako 13 Rusa može da odredi novog predsednika Amerike!?

Kinezofil

Rotsild gospodari Amerikom.Ostali su nebitni.

ZTE

U kojoj oni paranoji zive...

special image