Nakon ruske isporuke sistema "s-300 favorit" Sirijcima, prva se u znatno nepovoljnijoj situaciji našla prva vazdušna snaga na terenu - izraelska avijacija koja je bila uspešna prilikom prethodnih napada.

Ulazak "s-300" u sastav sirijskih snaga, kao i činjenica da Rusi u svojim bazama u Siriji imaju i moderniji sistem "s-400", sudbonosan je po SAD.

Kineski vojni analitičari smatraju da je Rusija veoma dobro procenila trenutak za udarac po vojnoj i političkoj sferi SAD.

"S-300" u Siriji verovatno će biti integrisan sa sistemom "s-400", što će omogućiti razmenu informacija i davanje sirijskoj vojsci podataka o bilo kojim vazdušnim ciljevima u dometu.

Ako Izrael i SAD odluče da unište sirijski "s-300" uz pomoć aviona "f-35" i "f-22", Rusi će, jednostavno, "osvetliti" svojim sistemima američke "stelt" ciljeve, kako bi omogućili sirijskoj vojsci da obara jedno od verovano najmoćnijih vojnih aviona na svetu.

Tada ti avioni, koji su već sada vidljivi čak i na starim sovjetskim sistemima, više nikome ne bi bili potrebni i SAD bi izgubile milijarde dolara, vojnu moć i potencijalne saveznike, navode kineski vojni portali.

Kineski vojni stručnjaci smatraju da direktni sukob "f-35" i "s-300" u Siriji može imati neočekivani ishod, te da i jedna i druga vojna tehnika imaju niz prednosti.

Dodatni problem je i to što se moderna američka i ruska vojna tehnologija nikada nisu sudarale neposredno, već su njima uvijek upravljale tuđe vojske ili piloti "dobrovoljci", pa se nije moglo direktno odrediti šta je tu i koliko bolje.

U Siriji to više nije slučaj, jer iza "s-300" i "s-400" stoje ruski vojni stručnjaci i posade, čime se otvaraju veliki rizici u slučaju neposrednog američkog ili izraelskog napada.

"IZRAEL BI MOGAO DA UNIŠTI S-300 U SIRIJI"

Izraelski ministar Zev Elkin je upozorio da bi sirijski protivavionski sistemi mogli biti ciljani, čak i ako bi se time doveli u opasnost ruski vojni eksperti, u slučaju da Sirijci upotrebe te unapređene rakete kojima ih je nedavno snabdela Rusija.

Ministar ekologije koji je takođe i kopredsednik Rusko–izraelske međuvladine komisije, izjavio je za ruske medije da je snabdevanje tim raketama bila velika greška jer one mogu dovesti do "destabilizacije situacije".

On je objasnio da se, "imajući u vidu haos" u kome je sirijska vojska, Sirijcima ne može verovati da će opremu koristiti kako valja i da bi to moglo bi da se završi obaranjem "izraelskog vojnog ili komercijalnog aviona nad izraelskom teritorijom".

"Uveliko se nadam da neće biti ruskih vojnih eksperata (na mestu ispaljivanja raketa)", rekao je Elkin, dodavši da je Izrael ranije svim silama nastojao da ne povredi ruske vojnike za vreme akcija u Siriji.

Izrael je izveo stotine napada na ciljeve u toj susednoj zemlji, uglavnom ciljajući konvoje oružja, navodno namenjene libanskom Hezbolahu, i iranske položaje.

Moskva je isporučila rakete S-300 Siriji nakon što je jedan ruski avion oboren sirijskom raketom za vreme izraelskog napada.

Rusija je optužila Izrael za obaranje aviona, pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika, tvrdeći da je izraelski avion koristio ruski IL-20 kao štit, što je izraelska strana porekla.

Iako satelitski snimci pokazuju da su unapređene rakete razmeštene u Siriji, izraelski zvaničnici veruju da one još nisu operativne.

Upozorenje Elkina usledilo je nakon što je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman nedavno odbacio navodni zahtev Moskve da Izrael dodatno upozori rusku vojsku pre nego što izvede udare iz vazduha u Siriji. Izrael obično obaveštava Rusiju nekoliko minuta pre napada, navode izraelski mediji.

Izraelski lideri najavili su nastavak napada u Siriji uprkos napetosti nastaloj u odnosima s Rusijom zbog obaranja aviona.

Od kada je avion oboren 17. septembra ni jedan udar iz vazduha na Siriju nije pripisan Izraelu, mada izraelski zvaničnici tvrde da ti napadi nisu prestali.