Evropski sud: Ni popovi ne mogu da poriču Holokaust | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet

Evropski sud: Ni popovi ne mogu da poriču Holokaust

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Evropski sud za ljudska prava potvrdio je odluke nemačkih sudova da je britanski biskup iz Kenta, Ričard Vilijamson, izvršio krivično delo "podsticanje na mržnju" zbog poricanja Holokausta i postojanja gasnih komora.

stop fašizmu, kukasti krst, nacisti, fašisti, fašizam, protest đilas, đilas fašista, Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U odluci Evropskog suda konstatuje se da je Vilijamsonova predstavka protiv Nemačke zbog "kršenja prava na slobodu govora" neprihvatljiva i da su nemački sudovi doneli ispravnu odluku proglasivši britanskog biskupa krivim.

Od početnih 12.000 evra novčane kazne, tokom žalbenih postupaka Vilijamsonu je novčana kazna smanjena na 1.800 evra, a Evropski sud je u svojoj odluci konstatovao da je to "blaga kazna".

Ova odluka je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

U presudi objavljenoj na sajtu suda, Evropski sud je zaključio da je Vilijamson dobrovoljno dao intervju u kojem je porekao Holokaust.Intervju je dao u Nemačkoj novinaru koji radi za Švedski tv kanal SVT-1, uprkos što je znao da takve izjave podležu u Nemačkoj krivičnoj odgovornosti.Nije insistirao tokom intervjua da ne bude emitovan u Nemačkoj i nije razjasnio sa novinarem ili TV kanalom kako će intervju biti objavljen.

Evropski sud je zaključio da je prihvatljiva odluka nemačkog suda da je krivično delo počinjeno u Nemačkoj, jer je intervju smimljen u toj zemlji (iako je emitovan u Švedskoj, ali je kasnije preko JU tuba bio vidljiv širokom auditorijumu).

Takođe je istakao da se Vilijamsom nije nijednom ogradio od sadržaja datih izjava, niti se žalio da su nemački sudovi pogrešno ocenili njihov sadržaj.

"To vodi zaključku Suda da je Vilijamson hteo pravo na slobodu govora da upotrebi radi promovisanja ideja koje su suprotne duhu Konvencije o ljudskim pravima", navodi se u odluci suda i dodaje da je odlučivanje nemačkih sudova proporcionalno legitimnom cilju kojem se teži kao neophodnom u demokratskom društvu“.

Mučno sećanje: Preživeli iz Aušvica na mestu zločina

Takođe, Evropski sud je primetio da države koje su doživele nacističke užase mogle, u svetlu njihove istorijske uloge i iskustva, smatraju da imaju posebnu moralnu odgovornost da se distanciraju od masovnih zločina koje su počinili nacisti.

Novinske agencije AFP i Dojče vele prenele su da je Vilijamson ranije bio član ultra-konzervativnog Društva Svetog Pija X, u vreme davanja sporne izjave i da je odatle izbačen 2012. godine zbog neposlušnosti.

Prethodno je iz Vatikana bio ekskomuniciran 1988. godine jer ga je zaredio fundamentalistički arhiepiskop protiv papinskih naredbi, prenose agencije.

Skandal! Pevačica u košulji sa svastikom

Francuska agencija navodi da je Vilijamsonu dozvoljen povratak u crkvu 2009. godine, kao deo poteza tadašnjeg pape Benedikta poreklom iz Nemačke, da "zaleči" raskol izmedu Vatikana i fundamentalista.

Podseća da je ta odluka je usledila nekoliko dana nakon emitovanja spornog intervjua u kojem Villijamson poriče holokaust i da je Vatikan ubrzo saopštio da nije znao za te izjave.

POTRESNO: "Već sam bio ušao u gasnu komoru..."

Vilijamson je drugi put izopšten iz crkve 2015. godine nakon što je posvetio novog biskupa u Brazilu uprkos tome što nije bio ovlašćen da to učini.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Gasne komore su laž, istražite po internetu, ima brdo slika i dokaza pre i posle, oni su dimnjak u Aušvicu napravili kasnije.. Jasenovac je već druga priča

Marko

@Marko Pa Staljin je gruzijski Jevrej, koji je u smrt oterao milione ukrajinaca i rusa kao i nemaca.. Čerčil je takodje Jevrej. Holokaust je izmišljotina da bi napravili lažni državu Izrael

Serbia forever

Britanski biskup više nije deo EU i njihovih zakona!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU