Švedski lovac "saab gripen E" sposoban je da uništi sve ruske lovce "suhoj" i to bez skupe stelt tehnologije, tvrdi komandant vazduhoplovnih snaga Švedske, general Mats Helgeson, piše Business Insider.

"Gripen, posebno 'model E' napravljen je da ubija 'suhoje'. U tome imamo crni pojas", pohvalio se Helgeson portalu Yle tokom prezentacije u Finskoj, kojoj Švedska pokušava da proda svoj ratni avion.

"Gripen", kažu Šveđani, ne može da nosi veću količinu oružja i nema stelt tehnologiju. Nema ni najveći domet, nije najbrži, a ni najjeftiniji, ali ima jednu stvar koja je noćna mora za "suhoje" - tako moćnu elektronsku opremu da je opasan protivnik u elektronskom ratovanju.

NOĆNA MORA: Nevidljivi su-57 je negde na nebu

Stručnjak za ratnu avijaciju Justin Bronk kaže da svi savremeni lovci imaju opremu za elektronski rat, ali da se svojim očima uverio kakva čuda "gripen" može da napravi.

"Pre nekoliko godina piloti nemačkih 'tajfuna' tako su smorili kolege u 'gripenu' da su švedski piloti onako od šale započeli s njima elektronsko ratovanje - i žestoko su ih namučili", priča Bronk.

Sudar dva ruska "suhoja", poginula dva pilota!

Čak se jedan "gripen" zakačio na levo krilo "tajfuna", a Nemac ga nije ni primetio.

Bronk kaže da je tajna u tome što "gripen" ima neverovatnu sposobnost da blokira radio-signal.

Da li je to dovoljno da se zaista nadjača aerodinimički superiorni "suhoj", drugo je pitanje.

Bronk iznosi još jednu dilemu.

"Kod elektronskog ratovanja uošte problematičnoi je da li će vaše 'oružje' uopšte raditi, ili koliko če dugo raditi, jer ste u stalnom klinču sa kontramerama pritivnika".

NOĆNA MORA: Nevidljivi su-57 je negde na nebu