Japanci sadili šljive u školama u čast Srbije
Viktor Lazić/Mondo 

  Na Sretenje, povodom Dana državnosti Republike Srbije, grad Hofu je odlučio da zasadi srpske šljive u dvorišta svih 28 škola koje postoje na teritoriji ovog grada!

Šljive su sadili brucoši i prvaci škola, pa je, recimo, u školi Osnovnoj školi Saba, koja ima prijateljske odnose sa Osnovnom školom "Sveti Sava" iz Sremske Mitrovica, šljive zasadilo 67 prvaka ove škole koji su sa sobom ceo dan nosili srpske zastave.

Zasađivanju šljiva pridružio se i gradonačelnik grada Hofu Jatuka Ikeda, predsednik skupštine grada Hofu Manabu Macumura, načelnik uprave za prosvetu Minoru Ejama... Oni su, zajedno sa školarcima, uzeli lopate i sadnice srpskih šljiva u ruke i tako proslavili Dan Srbije.

Japanci sadili šljive u školama u čast Srbije
Viktor Lazić/Mondo Grad Hofu u Japanu voli Srbiju kao retko koji grad na svetu.

Tokom Olimpijskih igara ovaj grad će biti domaćin srpskim odbojkašicama, na šta su veoma ponosi i čemu se neopisivo raduju. Kako u Japanu sve mora biti planirano i do tančina savršeno, pripreme za doček 2021. godine su uveliko u toku.

Samo u Japanu: Kakvo poštovanje Srbiji! (FOTO, VIDEO)

Da bi pokazali ljubav prema Srbiji, Japanci su širom grada postavili banere i reklame sa srpskim zastavama, a u njihovom naučnom muzeju u toku je izložba o Nikoli Tesli. Na železničkoj stanici posetioce dočekuju reklame koje govore o prijateljstvu Japana i Srbije.

Predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat (Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti), Viktor Lazić, koji je nedavno bio u poseti gradu Hofu radi daljeg unapređivanja srpsko-japanskog prijateljstva, kaže:

"Treba da učimo od Japanaca. To je pravi način proslave našeg državnog praznika - radom i sađenjem drveća! Grad Hofu planira da ukupno zasadi više od 300 srpskih šljiva širom grada... Nisam čuo za lepši način proslave prijateljstva dva naroda! U Adligatu je formrana posebna Zbirka - kutak Japana, želimo da se prijateljstvo naših naroda jasno vidi i u Adligatu. Na Sretenje ulaz u naša dva muzeja je besplatan, ne prihvatamo čak ni dobrovoljne donacije, a dan provodimo radno, po ugledu na Japance".

Japanci sadili šljive u školama u čast Srbije
Viktor Lazić/Mondo Prijateljstvo Srbije i grada Hofu pokrenuo je Tadaši Nagai, član Adligata i predsednik Društva Srbija-Japan, dugogodišnji japanski diplomata i bivši ambasador Japana u Srbiji, koji odlično govori srpski jezik, počasni je građanin Beograda, odlikovan za unapređenje odnosa Srbije i Japana. Tokom mandata Nagaija Japan je Srbiji uputio donacije u vrednosti većoj od 300 miliona evra.

"Ajde Jano" u japanskoj verziji - POGLEDAJTE