SAD pokušavaju da ubede Indiju da odustane od kupovine "S-400", a istovremeno vrše i pritisak na Tursku da odbaci sličan ugovor pod pretnjom da će se suočiti sa američkim sankcijama.

"Zaista ne mogu da podelim sa vama na koji ćemo način rešiti čitavo pitanje. Imamo potpisan ugovor i, kao što znate, preduzimaju se koraci na realizaciji ugovora. Mi smo u tome angažovani i angažujemo se sa administracijom SAD i Kongresom SAD u vezi sa relevantnim američkim zakonom", rekao je portparol Ministarstva.

Famozni S-400: SAD dale rok Turskoj - imate dve nedelje!

On je govorio o američkom zakonu iz 2017. godine prema kojem Vašington ima pravo da uvede ekonomske restrikcije bilo kojoj državi koja odluči da kupi vojnu opremu od Rusije, preneo je Sputnjik.

Portparol je rekao da "saradnja u segmentu odbrane između Indije i SAD predstavlja važnu komponentu strateškog partnerstva", ali "istog kao sa Rusijom".

Indija i Rusija potpisale su ugovor vredan 5,43 milijardi dolara o kupovini protivvazdušnog sistema "S-400", a prva isporuka trebalo bi da usledi u oktobru 2020. godine.

Ostala četiri kompleta trebalo bi da budu predata indijskom vazduhoplovstvu do 2023. godine.