
Irska vlada je ovog vikenda naredila prehrambenoj industriji u zemlji da sa tržista povuče sve proizvode od svinjskog mesa domaće proizvodnje, zbog zatrovanosti kancerogenim dioksinom, objavile su svetske novinske agencije.
Prema saopštenju irske vlade testovi su pokazali da je obim dioksina u nekim proizvodima, svinjskom mesu i mesnim prerađevinama, premašio čak dvesta puta zdravstveno bezbedni nivo koji je ustanovljen na granici od 80 jedinica.
Za tako veliku kontaminaciju dioksinom, prema mišljenju vlade, kriva je zatrovana stočna hrana (krmivo) od jednog dobavljača.
"Stočnu hranu od tog dobavljača uzimao je veoma mali broj farmi svinja", izjavio je irski ministar zdravlja Brendan Smit (Smith).
Preliminarni dokazi, prema saopštenju vlade, nagoveštavaju da su problemi sa zatrovanošću svinjskog mesa dioksinom počeli još u septembru ove godine.
Zbog toga je irski ured za bezbednost hrane (FSAI) naredio da se sa tržišta moraju povući svi proizvodi od svinjskog mesa proizvedeni od prvog septembra do danas.
Portparol FSAI Alen O' Rili je naveo da dioksin u nadprosečnim količinama mogu da sadrže ne samo salame i šunke, već i duboko zamrznuti proizvodi u kojima ima svinjskog mesa, kao što je, na primer, pica.
Prehrambeni proizvodi sa tako zatrovanim mesom moraju biti uništeni uprkos tome što je količina toksičnih materija u njima "izvanredno mala".
Predsednik irskog saveza farmera Pedrig Volš je naveo da će na tržište veoma brzo biti isporučene sveže prerađevine od svinjskog mesa sa farmi koje nisu pogođene ovim trovanjem.
"Očekujem da će već od polovine ove sedmice u prodaji za potrošače biti potpuno bezbedno svinjsko meso", najavio je on.
Evropska komisija (EK) je ovaj korak irske vlade danas ocenila kao ispravan i brz.
"Komisija ima utisak da su irski organi preduzeli ispravne mere, tako da je situacija pod kontrolom i problemi su savladani na vreme i dobro", izjavio je jedan neimenovani predstavnik komisije.
Irska je lane izvezla svinjsko meso u vrednosti od 368 miliona evra, a polovina tog eksporta bila je namenjena tržištu Velike Britanije, a veće količine isporučene su i Nemačkoj, kao i Japanu, Rusiji, Francuskoj i SAD.
Dioksin se smatra za supstancu koja može da izazove kancerogena oboljenja.
Irski organi su preporučili javnosti da, preventivno, ne jede irske proizvode od svinjetine i slaninu.
Predočeno je da će biti potrebni i dodatni testovi kako bi se utvrdile tačne razmere kontaminacije.
Pod dioksinom se smatra bilo koja hemikalija koja sadrži hlor, ugljenik, kiseonik i vodonik, a da su pri tome međusobno povezani na neki poseban način.
Neki naučnici veruju da su dioksini jedni od najtoksičnijih komponenti koje je napravio čovek ukazujući da oni predstavljaju neželjene nusprodukte formirane tokom hemijskih procesa.
(Tanjug)
Prema saopštenju irske vlade testovi su pokazali da je obim dioksina u nekim proizvodima, svinjskom mesu i mesnim prerađevinama, premašio čak dvesta puta zdravstveno bezbedni nivo koji je ustanovljen na granici od 80 jedinica.
Za tako veliku kontaminaciju dioksinom, prema mišljenju vlade, kriva je zatrovana stočna hrana (krmivo) od jednog dobavljača.
"Stočnu hranu od tog dobavljača uzimao je veoma mali broj farmi svinja", izjavio je irski ministar zdravlja Brendan Smit (Smith).
Preliminarni dokazi, prema saopštenju vlade, nagoveštavaju da su problemi sa zatrovanošću svinjskog mesa dioksinom počeli još u septembru ove godine.
Zbog toga je irski ured za bezbednost hrane (FSAI) naredio da se sa tržišta moraju povući svi proizvodi od svinjskog mesa proizvedeni od prvog septembra do danas.
Portparol FSAI Alen O' Rili je naveo da dioksin u nadprosečnim količinama mogu da sadrže ne samo salame i šunke, već i duboko zamrznuti proizvodi u kojima ima svinjskog mesa, kao što je, na primer, pica.
Prehrambeni proizvodi sa tako zatrovanim mesom moraju biti uništeni uprkos tome što je količina toksičnih materija u njima "izvanredno mala".
Predsednik irskog saveza farmera Pedrig Volš je naveo da će na tržište veoma brzo biti isporučene sveže prerađevine od svinjskog mesa sa farmi koje nisu pogođene ovim trovanjem.
"Očekujem da će već od polovine ove sedmice u prodaji za potrošače biti potpuno bezbedno svinjsko meso", najavio je on.
Evropska komisija (EK) je ovaj korak irske vlade danas ocenila kao ispravan i brz.
"Komisija ima utisak da su irski organi preduzeli ispravne mere, tako da je situacija pod kontrolom i problemi su savladani na vreme i dobro", izjavio je jedan neimenovani predstavnik komisije.
Irska je lane izvezla svinjsko meso u vrednosti od 368 miliona evra, a polovina tog eksporta bila je namenjena tržištu Velike Britanije, a veće količine isporučene su i Nemačkoj, kao i Japanu, Rusiji, Francuskoj i SAD.
Dioksin se smatra za supstancu koja može da izazove kancerogena oboljenja.
Irski organi su preporučili javnosti da, preventivno, ne jede irske proizvode od svinjetine i slaninu.
Predočeno je da će biti potrebni i dodatni testovi kako bi se utvrdile tačne razmere kontaminacije.
Pod dioksinom se smatra bilo koja hemikalija koja sadrži hlor, ugljenik, kiseonik i vodonik, a da su pri tome međusobno povezani na neki poseban način.
Neki naučnici veruju da su dioksini jedni od najtoksičnijih komponenti koje je napravio čovek ukazujući da oni predstavljaju neželjene nusprodukte formirane tokom hemijskih procesa.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.