Svinjska kuga Grcka zabranila uvoz svinjetine iz Bugarske

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet

Hara svinjska kuga: Grci zabranili bugarsku svinjetinu

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Svinjska kuga pojavila se u zemljama regiona, dok u Srbiji nije registrovana. Grčka je zabranila uvoz svinjetine iz Bugarske.

klanje, prase, klanje prasića, klanje svinja, božić, Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva rekla je poslanicima u bugarskom parlamentu u Sofiji da će na granici između Bugarske i Grčke biti pojačana kontrola kako bi se proverilo da li neko od putnika u Grčku unosi zabranjene mesne proizvode.

Vlastima Bugarske prijavljeno je više od 20 slučajeva zaraze na industrijskim farmama ili u domaćinstvima u severnom delu zemlje, što je dovelo do ubijanja najmanje 50.000 svinja u julu.

U Srbiji za sada nema svinjske kuge iako je u zemljama regiona ima. To je juče potvrdila direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Ona je rekla da su se novi slučajevi pojavili u Bugarskoj, kao i na farmi domaćih svinja u Slovačkoj.

Afrička svinjska groznica je visokozarazna bolest od koje mogu da obole domaće i divlje svinje, ali ne i ljudi. Smrt kod životinja može nastupiti veoma brzo.

Divlje svinje smatraju se glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gde se bolest pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima, navode oni.

Virus u mesu se navodno uništava zagrevanjem na temperaturi od 70 stepeni u trajanju od pola sata, dok se u krvi i serumu uništava pri delovanju temperature od 60 stepeni u trajanju od 30 minuta.

Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama.

Svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tole

A kod nas oće da ukinu vakcinu protiv toga... I lepo sam rekao pre neki dan i zbog čega...evo zbog čega...

gradjanin X

Da da Bog da sva ta svinjetina ne zavrsi kod nas.

Milan

Afrička svinjska kuga*

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader