Protivnici vakcinacije, takozvani antivakseri, sve više se okreću društvenim mrežama kao platformi za širenje svojih ideja, koje su često neproverene i netačne. Jedna od najvećih grupa je Facebook grupa Stop Mandatory Vaccination (Zaustavite obaveznu vakcinaciju) koja ima više od 139.000 korisnika iz SAD-a.

Nedavno se tamo oglasila majka četverogodišnjeg dečaka koji je imao povišenu temperaturu i groznicu. Njegov brat i sestra su već dobili grip i lekar im je prepisao Tamiflu, lek za ublažavanje simptoma gripa ali je majka, protivnica vakcinacije, odbila da podigne lek i pohvalila se time na Facebook-u.

Protivnici vakcinacije izbegavaju Tamiflu i slične lekova jer brinu zbog eventualnih nuspojava.

Ispod objave majke bilo je 45 komentara. Nijedan od njih nije uključivao savet da potraži medicinsku pomoć.

Majka iz Kolorada je tako svoje dete lečila uljem peperminta, vitaminom C i lavandom, a kada je videla da to ne pomaže, zatražila je savet u grupi. Odgovorili su joj da decu doji i daje im borovnice i tamjan, na što je ona odgovorila: “Sjajno, probaću s tim.”

Nakon četiri dana "lečenja", dete je završilo u bolnici u umrlo, piše NBC News.

Inače, prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti, ove godine grip više nego inače pogađa decu i do sada je zabeleženo čak 68 slučajeva smrti dece.

Iz Agencije za javno zdravlje i okolinu u Koloradu potvrdili su da je dečak umro od gripa ali nisu imali informacije o tome da li je bio vakcinisan.