Karantini i zatvaranje granica zbog pandemije virusa korona (COVID-19) mogli bi da ostani na snazi čak i u najrazvijenijim zemljama sveta do poslednjih nedelja jula prema najgorem mogućem, a do sredine juna prema najboljem mogućem scenariju, navodi BCG a prenosi portal Demostat.

Prognoze stručnjaka koji su radili ovu analizu kažu da će vrhunac broja novoobolelih u SAD biti u prvoj nedelji maja dok se vrhunac rasta u Velikoj Britaniji očekuje tek u trećoj nedelji maja.

U to vreme, na vrhuncu će biti i rast epidemije u Brazilu, koji je trenutno jedna od retkih zemalja koja nije uvela mere potpunog karantina ali u pojedinim oblastima postoje propisi za ograničavanje kretanja i ponašanja.

U Francuskoj će epidemiološka kriva najvišu tačku dostići takođe u trećoj nedelji maja, prema modelu koji je izračunao BCG, iako je ova zemlja jedna od najbolje rangiranih prema dosadašnjoj borbi sa krizom. Vrhunac epidemije u Rusiji se očekuje prve nedelje maja, dok se za Indiju prognozira da će kriva dostići maksimum tek u trećoj nedelji juna.

Argentina bi najveći broj novoobolelih mogla da zabeleži u četvrtoj nedelji maja, Nemačka u prvoj nedelji maja a Australija u drugoj nedelji maja meseca. U Kanadi se najviše zaraženih očekuje u prvoj nedelji maja, u Španiji u četvrtoj nedelji aprila, kao i u Poljskoj, dok se u Meksiku najveći rast predviđa za treću nedelju aprila što je slučaj i za Belgiju, kao i za Italiju.

U Norveškoj, kao i u Švedskoj, najgori scenario je prošao tokom četvrte nedelje marta, smatraju stručnjaci, dok se u Južnoafričkoj Republici najveći rast očekuje tek u prvoj nedelji juna. ; Kolumbija se nalazi na sredini vremenske linije za predviđeni rast krive – koji bi trebalo da bude najviši u prvoj nedelji maja.

Procene su rađene 25. marta na osnovu BSG prediktivnog modela a koristeći podatke Džon Hopkins Univerziteta.

Studija je obuhvatila 20 država a među analiziranim zemljama su Sjedinjene Amerčke Države, Velika Britanija, Brazil, Francuska, Rusija, Indija, Nemačka, Argentina, Kina (analizirana je oblast Hubei čiji je glavni grad Vuhan), Australija, Južnoafrička Republika, Italija, Švedska, Norveška, Belgija, Kanada, Španija, Meksiko, Poljska i Kolumbija.