Zdravstveni sistem u Nemalkoj, za sada, izdržava udare epidemije korona virusa, ali pitanje je dokle će, s obzirom na to da veliki broj lekara i medicinskog osoblja, podleže zarazi, pa mora da ide u karantin, a time se smanjuje i broj radno sposobnih lekara i medicinskih sestara.

Nemačke vlasti su, u međuvremenu, gotovo udvostručile broj kreveta u odeljenjima intenzivne nege (sa 24.000 na čak 40.000!), a u svi a njima su i respiratori, koji teško obolelima pomažu da dišu.

Ali, zdravstvenom sistemu sve više nedostaje medicinskog osoblja koji bi se starao o pacijentima, pogotovo što je i broj testiranja značajno povećan, ali ne samo u nezi zaraženih od korona virusa, već i drugih pacijenata, koji su po drugim bolnicama.

Prema podacima Instituta "Robert Koh", koji savetuje zdravstvene vlasti u Nemačkoj, oko 2.300 lekara i medicinskog osoblja je bolesno ili u karantinu od početka pandemije. Ali, veruje se da je taj broj mnogo veći. Samo u Bavarskoj, na primer, čak 244 lekara moralo je da zatvori svoje ordinacije zbog oboljevanja od virusa.

Zato je i otvoren web sajt koji pomaže da se kreiraju timovi od lekara, medicinskog osoblja, volontera, bilo od domaćih državljana ili stranaca, koji se potom raspodeljuju u bolnice gde je pomoć neophodna.

Poziv za pomoć upućen je i migrantima, odnosno izbeglicama iz Sirije, koji su lekari ili pripadaju nekom medicinskom sektoru, a pretpostavlja se da ih je trenutno u Nemačkoj oko 14.000. Svi oni čekaju godinama da im kvalifikacije i licence budu priznate.

Zanimljivo je da je država Saksonija prva koja je uputila taj poziv.

"U teškoj smo situaciji i treba nam svako! To može biti i neko ko još nema licencu za rad, ali je u postupku dobijanja", izjavio je predstavnik medicinskih vlasti u Lajpcigu, prestonici Saksonije, u kojoj živi nešto više od 4 miliona ljudi.

Saksonija, za sada, nije toliko pogođena korona virusom, kao neki drugi regioni, ali zabrinutost raste.

Ono što je posebno zanimljivo u svemu ovome jeste da Saksonija sedište ultradesničarske organizacije Pegida, koja se protivi dolasku migranata, organizuje proteste širom Nemačke, traži da  oni budu proterani... Ovaj pokret je toliko uzeo maha da je na izborima 2017. godine postao najjača opozicija nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je bila na udaru zbog migrantske politike i protivila se zahtevima da se za migrante iz arpaskih zemalja zatvore nemačke granice.