Posle četiri godine vladavine Donalda Trampa, SAD klize u međunarodnu izolaciju, ocenjuje izraelski "Harec".

Od kako je državni sekretar SAD Majk Pompeo prošlog četvrtka podneo predlog o automatskog produženju sankcija Iranu, 13 od 15 članica SB UN, među kojima i članice EU, odlučilo je da se usprotivi američkom predlogu.

Analitičari najavljuju da će se u narednih nekoliko nedelja voditi pravi, zakulisni diplomatski rat koji preti da zauvek promeni pravila igre na Ist riveru.

Američka inicijativa zapravo je bazirana na pokušaju da se spreči istek roka sankcija na prodaju konvencionalnog naoružanja Iranu (rezolucija 2231 SB UN), međutim pristanak Irana da potpiše međunarodni nuklearni sporazum objedinio je sve prethodno donete akte UN o Iranu.

Pomenuti embargo na izvoz naoružanja Iranu ističe 18. oktobra, a Vašington je očigledno želeo da iskoristi momentum i dovede do konačnog kraha međunarodni nuklearni sporazum sa Teheranom, jer bi prihvatanje produžetka embraga u SB UN gotovo sigurno rezultiralo odustajenjem iranskog vrha od učešća u nuklearnom dilu, prenosi izraelski "Harec".

S druge strane, nakon isteka embarga na prodaju oružja Iranu, Teheran bi mogao da nabavi novo naoružanje, uključujući borbene avione i napredne sisteme protivvazdušne odbrane, uglavnom iz Rusije i Kine, ali ne i komponente za rakete što najviše brine Izrael.

Zato je američka inicijativa da se produži embargo Iranu doživela potpuni krah u SB UN - sve članice su glasale protiv, osim Dominikanske Repubike koja je recipročno podržala Vašington zbog najavljenog Pompeovog prisustva na inauguraciji novog predsednika Luisa Rodolfa Abinadera.

Rojters je preneo da je 13 od ukupno 15 članica SB UN najavilo zajedničko pismo u kojem će osporiti legalitet američkog predloga.

Kritike na račun Bele kuće stižu i iz oba politička spektra u Vašingtonu, jer je bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost i stručnjak za Iran, republikanac Džon Bolton, ocenio da potez Trampove administracije nije vredan rizika.

Suzen Rajs, bivša savetnica za nacionalnu bezbednost demokratskog predsednika Baraka Obame, ocenila je da bi pokušaj da se nametne automatizam u obnavljanju sankcija posle 18. oktobra, umanjio težinu američkog veta i zaključila: "Glupo, gluplje".

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.