Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan je hemijskim nervnim otrovom. Kako je u sredu saopštio portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, bez sumnje se radi o supstanci iz novičok-grupe. To je utvrđeno u specijalnoj laboratoriji Bundesvera, a na zahtev univerzitetske bolnice Šarite.

Novičok izaziva lančanu proteinsku reakciju, koja brzo može da dovede do smrti. Baš kao što može da se vidi u slučaju Navaljnog, on blokira proizvodnju enzima holinesteraza, piše Dojče vele.

U metabolizmu je holinesteraza važna za razgradnju neurotransmitera acetilholina. Taj transmiter ima važnu ulogu prilikom buđenja ili za održavanje pažnje. Ukoliko se acetilholin više ne razgrađuje, to dovodi do toga da nervni sistem počinje da biva bombardovan nadražajima.

Od kada postoji novičok?

Iako ime "novičok" sugeriše da je reč o nečemu novom, taj otrov nije toliko nov. Sovjetski hemičari razvili su ga još tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Zapravo je to čitav niz nervnih otrova koji su objedinjeni pod imenom novičok. Svi oni imaju organofosforno jezgro, slično kao i mnogi insekticidi, odnosno sredstva za ubijanje insekata.

Novičok-5 i novičok-7 važe za otrove koji su osam puta toksičniji od vojnog otrova VX - jednog od najopasnijih otrovnih gasova na svetu. U široko raširenoj porodici novičok postoji više od stotinu varijanti.

Putevi signala su potpuno preopterećeni i počinju da divljaju. Informacije nervnog sistema onda udaraju na tkiva, mišiće i organe. Dolazi do pojačanog toka pljuvačke i problema sa disanjem, jer pacijent sam više ne može da kontroliše svoju disajnu muskulaturu. Paralize i grčevi mogu da dovedu do smrti ako se trovanje duže nastavi.

Lekari najpre moraju da spreče da se pacijent ne uguši zbog grčenja u mišićima i disajnoj muskulaturi. Zato je Navaljni odmah stavljen na veštačku ventilaciju (intubiran je), navodi Dojče vele.

Kao protivotrov lekari daju atropin, alkaloid koji se nalazi i u beladoni. Atropin zauzima muskarinske acetilholinske receptore ćelija i slabi dejstvo bombardovanja acetilholinom. Tretman mora da se nastavi toliko dugo dok holinesteraza ne počne ponovo da deluje. Zato lekari u tom slučaju daju i aktivni sastojak pralidoksim, kako bi ponovo podstakli proizvodnju holinesteraze.

Proizvodnja pod civilnim plaštom

O nekim od manje opasnih jedinjenja pisano je u stručnim časopisima još za vreme Sovjetskog Saveza - kao recimo o organofosfatnim insekticidima. To je tada očigledno bio pokušaj da se vojna istraživanja prikriju civilnim istraživačkim programom.

Ali tu obmani nije kraj: čak su i sastojci samog hemijskog oružja međunarodnoj zajednici predstavljeni kao normalne hemikalije.

"Sovjetski Savez je proizvodio novičok-jedinjenja kako bi se zaobišla Konvencija o hemijskom naoružanju", kaže za Dojče vele Mišel Karlin, toksikološkinja sa univerziteta Nortambrija u Njukaslu.

Trik koji hemičari koriste je sledeći: oni proizvode dve komponente u obliku ultrafinog praha. Te komponente su nimalo ili su vrlo malo otrovne i nisu u to vreme nigde bile zabranjene.

"Sve dok su hemičari pojedinačno proizvodili neotrovne komponente, to nije bilo ilegalno. Postalo je ilegalno tek prilikom njihovog mešanja", kaže Karlin.

Od tada se međutim situacija promenila. Prema aktuelnoj Konvenciji o hemijskom naoružanju zabranjene su i te pojedinačne komponente. Ali u svetu je novičok-hemija još uvek veoma malo poznata.

Nije jednostavno utvrditi koja novičok-jedinjenja su korišćena prilikom trovanja nervnim otrovom. Tako ostaje nejasno i koja novičok-jedinjenja su korišćena kako bi se 2018. godine otrovali dvustruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka. Ipak, lekari dobro poznaju dejstvo tih otrova.

S obzirom na to da su novičok-jedinjenja znatno snažnija od drugih poznatih nervnih otrova, dovoljne su male količine i potrebno je manje vremena da bi se nanela jednaka šteta.

Kada novičok dospe u spoljašnji svet, on tamo predstavlja opasnost samo u ograničenom vremenskom periodu.

"U interakciji sa vlagom u vazduhu se raspada", kaže Karlin. Pored toga, može da se opere vodom.

Atentatori koji taj otrov koriste ipak se izlažu prilično visokom riziku. Jeste da je lakše rukovati s dve netoksične supstance, ali u trenutku kada se one pomešaju može da nastane problem, kaže toksikološkinja.

Lukašenko: Imamo dokaze da je sve namešteno, presreli smo "zanimljive razgovore"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je beloruska služba presrela "zanimljiv razgovor" na relaciji Varšava-Berlin iz kojeg proizilazi da je "trovanje" opozicionara Alekseja Navalnog običan falsifikat, prenosi "Sputnjik".

Lukašenko je saopštio premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u poseti Minsku, da je presretnut razgovor, te da je falsifikat izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju Alekseja Navaljnog.

"Moram vam reći da smo, pre saopštenja Merkelove, koja je rekla da su Navaljnog hteli da ućutkaju, presreli razgovor. Kako smo razumeli, Varšava je razgovarala sa Berlinom. Dve osobe su bile na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obaveštajna služba", navodi Lukašenko.

On je obećao da će predati ruskoj strani transkript tog "zanimljivog razgovora koji jasno ukazuje na to da je reč o falsifikatu".

"Nije bilo nikakvog trovanja. Grupa stručnjaka, kako sam shvatio, pripremila je za Merkelovu i njenu administraciju činjenice, a možda i izjavu, koju je ona dala. To su učinili kako bi 'obeshrabrili predsjednika Rusije Vladimira Putina da se meša u poslove Belorusije'", naveo je Lukašenko, a prenosi "Sputnjik".

Takođe, on je upozorio Mišustina da Zapad priprema "pakosti" Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.

"Još jedan citat iz razgovora Berlina i Varšave: '...Tim pre što su kod njih uskoro izbori, glasanje u ruskim regijama'. To jest, Zapad zna da su u Rusiji izbori i da, pre toga, treba podmetnuti neku pakost. Mislimo da će još nešto smisliti. To je njihov stil", rekao je Lukašenko.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.