Kardinal, šef odseka koji odlučuje ko će da postane svetac, uključujući i upravo "stopiranog" kontroverznog kardinala NDH Alojzija Stepinca, izašao je osramoćen.

Neće moći da učestvuje ni na sledećoj konklavi na kojoj će se birati novi papa.

Miris korupcijskih afera oko nekretnina već se proširio do vatikanskih odaja, ali malo ko je očekivao da će papa Franja tako drastično odstraniti kardinala koji je posle razgovora sa njim potpisao da se odriče svih prava.

U narednim časovima počela je da se odmotava jedna od najtajanstvenijih epizoda iza vatikanskih zidova. Kardinal Beču bio je na jednom od najviših položaja u crkvi, od 2018. zamenik državog sekretara.

Tu se donose najvažnije odluke, pa je odobreno i da se crkvenim novcem kupi luksuzna zgrada u Londonu u aveniji Sloane za 200 miliona evra.

No, internom istragom je brzo ustanovljeno da je londonska epizoda bila poligon za pronevere, prevare i pranje novca, pa je suspendovano pet zaposlenih Vatikana, dok je prvi čovek Vatikanske uprave za finansijske informacije dobio otkaz.

Brzo je istraga došla i do vrata kardinala Beču, koji je odbijao sve optužbe i tvrdio da je reč o sjajnoj investiciji čija je vrednost samo porasla.

Da papa Franja nije baš naivan kada je reč i o njegovim najbližim saradnicima pokazao je dalji tok istrage koji ga je povukao na dno.

U međuvremenu je vatikanska policija uhapsila Đanluiđija Torcija koji je bio posrednik, a kardinal je uporno tvrdio: "Nisam uzeo ni evro."

Posle razgovora sa papom samo je poručio da je Franji rekao: "Zašto mi to činiš pred celim svetom?" Korupcija se, očito, progurala u samo srce Vatikana.

Po prvim procenama papa je proglasio spornim ulaganja teška 725 miliona dolara.

VRH VATIKANSKE AFERE

SADA na svetlo dana izbijaju i detalji kako se ulagao novac, od naftne platforme u Angoli do snimanja filma o Eltonu Džonu. Kardinal, bankari, finansijeri, ruku pod ruku, dogovarali su poslove, a fondovi gde se slivao i novac od milostinja vernika odlazio je u privatne džepove. Istraga se širi i mogla bi da obuhvati još mnoga poznata lica iz vrha Vatikana. Već se zna da je deo novca otišao i kardinalovom bratu Toninu koji je vodio zadrugu na Siciliji i koja je pružala pomoć imigrantima.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.