Kako se navodi u izveštaju koji su pripremili stručnjaci Centra za borbu protiv terorizma američke vojne akademije Vest Point, broj pristalica DAEŠ-a u Africi stalno raste i prerano je da se govori o pobedi nad tom terorističkom organizacijom.

Prema podacima stručnjaka, u poslednje vreme džihadisti su intenzivirali napade i broj njihovih žrtava stalno raste, ističe se u članku. 

Najteža situacija je u Zapadnoj Africi i Sahari. Stručnjaci podsećaju da su tokom 2019. godine teroristi izveli 186 napada, a da su na njihovoj meti najčešće bila naselja u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu, Čadu, Maliju i Burkini Faso.

Pored toga, teroristi napadaju i južne delove Afrike, posebno Mozambik gde je od 2017. godine ubijeno više od 1.500 ljudi.

U izveštaju se navodi da su teroristi već zauzeli nekoliko ostrva u blizini obale Mozambika, gde su ranije odmarali svetski poznate ličnosti. Pritom, veći deo lokalnog stanovništva su proterali, dok su žene pretvorili u seksualno roblje.

Eksperti navode da delatnost DAEŠ-a u Africi po svojim razmerama i okrutnosti prevazilazi aktivnost članova organizacije u Siriji i Iraku.

"Od izuzetne je važnosti da političari i vojska smatraju prioritetom pretnju koja dolazi od DAEŠ-a u Africi", ističe se u izveštaju Pentagona.

U aprilu 2019. godine teroristi DAEŠ-a objavili su da su izveli prvu operaciju u Kongu, gde su proglasili "Centralnoafričku provinciju“ svog "kalifata".

(Mondo/Sputnjik)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.