Udaljenost asteroida od samo 400 kilometara od Zemlje rekordna je blizina, a sistem za upozorenje na asteroide ATLAS na Havajima primetio ga je tek 15 sati pošto se približio našoj planeti.

Ovaj asteroid je promera pet do deset metara i dvostruko je manji od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine, te bi najverovatnije sagoreo u atmosferi, piše RT.

To je do sada najmanja udaljenost nekog nebeskog tela koje nije palo na Zemlju, od kada se takvi susreti beleže. Prethodni rekord držao je asteroid 2020 QG, koji nam se približio na 3.000 kilometara 16. avgusta ove godine.

Zbog približavanja Zemlji, promenjena je i putanja ovog asteroida, pa mu je sada orbita kroz Sunčev sistem 315 umesto 549 dana. Prema novim proračunima, on će se ponovo približiti Zemlji 13. novembra 2052. godine, ali bi trebalo da prođe na udaljenosti od 2,89 miliona kilometara.

Neprimećeno približavanje asteroida postavilo je pitanje da li su sistemi ranog upozoravanja na ovakve pojave zaista efikasni kao što se govori kad objekat koji nam se toliko približio nije uočen na vreme.

(Mondo/Sputnjik)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.