Jožef Sajer, jedan od osnivača mađarske vladajuće stranke Fides, iznenada je podneo ostavku na mestu zastupnika u Evropskom parlamentu nakon što je otkriveno da je prisustvao na gej zabavi za vreme policijskog časa u Briselu.

Sajer je u saopštenju rekao da je prekršio belgijske mere protiv pandemije koronavirusa i izvinio se svojoj porodici, kolegama i biračima.

Dvadesetak ljudi, uključujući Sajera i zasad nepoznate diplomate, novčano je kažnjeno zbog toga što su u petak uveće bili na privatnoj zabavi na kojoj je bilo seksa, droge i alkohola.

Dva dana posle Sajer je dao iznenadnu ostavku predsedniku Evropskog parlamenta, u koji je biran četiri puta.

Ko je Jožef Sajer?

Sajer je jedan od najbližih saradnika konzervativnog mađarskog premijera Viktora Orbana i slovi za jednog od Fidesovih najpoznatijih i najistaknutijih političara. S njim je sudelovao u formiranju vladajuće stranke Fides 1988. Tada je bio docent na Odseku za rimsko pravo Pravnog fakulteta Univerziteta Eötvös Loránd.

Učestvovao je u radu okruglog stola od 1989. do 1990., a od 1990. do 2004. bio je parlamentarni zastupnik.

U to je vreme je obavljao niz važnih političkih funkcija, uključujući i funkciju čelnika parlamentarne stranke Fides, predsednika Odbora za evropske integracije, a od 2002. do 2004. bio je potpredsednik mađarskog parlamenta.

Za člana Evropskog parlamenta izabran je 2004. godine, a bio je potpredsednik Evropske narodne stranke i Evropskih demokrata od 2004. do 2009. Od 2009. godine potpredsednik je za zakonodavstvo Evropske narodne stranke. Takođe je bio član Veća Evropske narodne stranke od 2000. do 2011. Između 2003. i 2009. bio je šef mađarskog izaslanstva Europske pučke stranke i Evropskih demokrata.

Između 2009. i 2011. bio je predsedavajući mađarske delegacije Evropske pučke stranke. Bio je član poverenstva koje je pripremalo nacrt novog Ustava iz 2011. u kojem stoji da Mađarska mora brak štititi kao zajednicu muškarca i žene.

Za njega kažu da je ključan Orbanov čovek u Evropskom parlamentu kao član Evropske narodne stranke (EPP) gde uživa ulogu jednog od vodećih ljudi.

Krajem 1990-ih studirao je na Oksfordu kao stipendista fondacije Džordža Šoroša, kojeg Orban i Fides optužuju za podrivanje tradicionalnih vrednosti mađarskog društva.

Sajerova žena Tunde Hando eminentna je mađarska pravnica i sudija, vodila je Nacionalnu pravosudnu kancelariju i često se sukobljavala sa sudijama oko ovih tema, a sada je članica Ustavnog suda za koji Orbanovi kritičari kažu da je oslabljen.

Nije prvi ovakav skandal s mađarskim političarima

Ovo je bio poslednji u nizu incidenata i skandala koji uključuju članove mađarske vladajuće stranke Fides, koja je na glasu kao stranka koja brani vrednosti hriščanstva i porodice.

U julu je jedan budimpeštanski sud osudio člana Fidesa i bivšeg mađarskog ambasadora u Peruu Gabora Kaleta na godinu dana zatvora zbog posedovanja više od 19.000 eksplicitnih fotografija maloletnika. U 2019. godini, pak, u javnost je procureo video Fidesovog političara Žolta Borkaija u kojem se vidi da sudeluje u orgijama na jahti u Jadranskom moru.

Borkai, gradonačelnik manjeg grada blizu Budimpešte, ponovno je izabran na istu funkciju samo mesec dana nakon skandala. Stranka je stala iza njega i opisala incident kao "njegovu privatnu stvar".

(Mondo/Avaz.ba)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Ko je Jozsef Szajer?

Szajer je jedan od najbližih saradnika konzervativnog mađarskog premijera Viktora Orbana i slovi za jednog od Fideszovih najpoznatijih i najistaknutijih političara. S njim je sudjelovao u formiranju vladajuće stranke Fidesz 1988. Tada je bio docent na Odsjeku za rimsko pravo Pravnog fakulteta Univerziteta Eötvös Loránd. 

Sudjelovao je u radu Oporbenog okruglog stola od 1989. do 1990., a od 1990. do 2004. bio je parlamentarni zastupnik.

U to je vrijeme obnašao niz važnih političkih funkcija, uključujući i funkciju čelnika parlamentarne skupine Fidesz, predsjednika Odbora za evropske integracije, a od 2002. do 2004. bio je potpredsjednik mađarskog parlamenta.

Za člana Europskog parlamenta izabran je 2004. godine, a bio je potpredsjednik Europske narodne stranke i Europskih demokrata od 2004. do 2009. Od 2009. godine potpredsjednik je za zakonodavstvo Evropske narodne stranke. Također je bio član Vijeća Europske narodne stranke od 2000. do 2011. Između 2003. i 2009. bio je šef mađarskog izaslanstva Europske pučke stranke i Europskih demokrata.

Između 2009. i 2011. bio je predsjedavajući mađarske delegacije Evropske pučke stranke. Bio je član povjerenstva koje je pripremalo nacrt novog Ustava iz 2011. u kojem stoji da Mađarska mora brak štititi kao zajednicu muškarca i žene.

Za njega kažu da je ključan Orbanov čovjek u Europskom parlamentu kao član Europske narodne stranke (EPP) gdje uživa ulogu jednog od vodećih ljudi.

Krajem 1990-ih je studirao je na Oxfordu kao stipendist fondacije Georgea Sorosa, kojeg Orban i Fidesz optužuju za podrivanje tradicionalnih vrijednosti mađarskog društva.

Szajerova žena Tunde Hando prominentna je mađarska pravnica i sutkinja, vodila je Nacionalni pravosudni ured i često se sukobljavala sa sucima oko ovih tema, a sada je članica Ustavnog suda za koji Orbanovi kritičari kažu da je oslabljen.

Gej zabava tijekom policijskog sata puna droge i alkohola, Szajer pokušao pobjeći

Prema pisanju belgijskih medija, sporna zabava dogodila se u petak navečer u vrijeme policijskog sata, koji je od 22 do 6 sati na snazi u glavnom gradu Belgije i sjedištu europskih institucija. 

Organizirana je na prvom spratu zgrade iznad gej bara Le Detour u samom središtu Bruxellesa, neposredno kod gradske vijećnice.

List Derniere Heure objavio je da je policija prekinula zabavu na kojoj je učestvovalo 25 osoba. Konzumirali su alkohol i drogu, a bilo je i grupnog seksa, navodi list o partyju na kojem su većinom bili muškarci.

Kada je policija upala, više sudionika je bilo golo, a jedan je pokušao pobjeći i pritom se povrijedio. Riječ je o zastupniku Evropskog parlamenta koji se pozvao na zastupnički imunitet, piše Derniere Heure.

Svi koji su zatečeni na zabavi novčano su kažnjeni i pušteni.

Nije prvi ovakav skandal s mađarskim političarima

Ovo je bio posljednji u nizu incidenata i skandala koji uključuju članove mađarske vladajuće stranke Fidesz, koja je na glasu kao stranka koja brani vrijednosti kršćanstva i obitelji.  

U julu je jedan budimpeštanski sud osudio člana Fidesza i bivšeg mađarskog ambasadora u Peruu Gabora Kaleta na godinu dana zatvora zbog posjedovanja više od 19.000 eksplicitnih fotografija maloljetnika. U 2019. godini, pak, u javnost je procurio video Fideszovog političara Zsolta Borkaija u kojem se vidi da sudjeluje u orgijama na jahti u Jadranskom moru.

Borkai, gradonačelnik manjeg grada blizu Budimpešte, ponovno je izabran na istu funkciju samo mjesec dana nakon skandala. Stranka je stala iza njega i opisala incident kao "njegovu privatnu stvar".