Vlada Nemačke se priprema za mogućnost da privredna kriza narednih meseci dovede do socijalnih nemira, piše u knjizi stručnjaka za terorizam i nekadašnjeg novinara lista "Frankfurter algemajne cajtung" Uda Ulfkotea.

U knjizi "Pažnja, građanski rat" koja izlazi sutra i čije je delove danas objavio dnevnik "Lajpciger cajtung", piše da su službe bezbednosne sastavile strogo poverljivu listu "socijalnih žarišta u Nemačkoj".

Takozvani "Atlas besa" načinjen navodno 2005. godine, posle nereda u predgrađima francuskih gradova, obuhvata 165 gradova i gradskih četvrti za koje se smatra da bi u dogledno vreme mogli postati poprište teških socijalnih nemira i revolta.

Prema navodima iz knjige, na listi koja se svake godina aktualizuje, nalaze se pre svega gradovi u Rurskoj oblasti, i četvrti Hamburga, Bremena, Berlina, Frankfurta na Majni, Minhena i Hanovera.

Na spisku su, sa nekada socijalističkog istoka Nemačke, četvrti Lajpciga, Drezdena, Jene, Rostoka i Halea, i mesta Hojersverda, Kemnic i Volfen.

Službe bezbednosti strahuju, piše u knjizi, da bi na tim mestima "privredna kriza i rast nezaposlenosti mogli da pojačaju napetosti", te da bi "nezadovoljstvo i gnev mogli da se izliju u akcijama protiv politike, socijalnih nepravilnosti ili, čak, protiv pojedinih etničkih grupa".

Ulfkote koji je godinama bio dopisnik lista "Frankfurter algmejne cajtung" iz Afrike i arapskog sveta i poznat kao autor priloga o teroru i tajnim službama, slovi poslednjih godina kao sporan zbog nerazjašnjenih veza sa političkim grupacijama bliskim ekstremno-desničarskom spektru.

Nedavno je šef Saveza nemačkih sindikata (DGB) Mihael Zomer (Mićael
Sommer) upozorio da bi u Nemačkoj moglo da dođe do socijalnih nemira ukoliko preduzeća počnu masovno otpuštanje zbog recesije.

(Beta)