Iako je jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, ta bivša britanska kolonija je generalno uspela da uspostavi kontrolu nad pandemijom.

U Hongkongu je do sada registrovano 11.000 zaraženih korona virusom i 200 umrlih, a ovo je postignuto nekim od najdrastičnijih mera na svetu.

Svako ko ima pozitivan test na korona virus odmah odlazi u bolničku izolaciju, bez obzira da li ima simptome ili ne, a oni koji se smatraju "bliskim kontaktima" šalju se na dve nedelje u karantinske kampove koji su pod kontrolom vlasti.

Većina ljudi, po ulasku na teritoriju Hongkonga, mora da o svom trošku ide u tronedeljni karantin u posebno određene hotele.

Na društvenim mrežama je sve više kritika prakse odvajanja dece od roditelja u odeljenjima za izolaciju tako da majke više ne mogu da doje bebe, a decu vezuju za krevet kako bi bili na jednom mestu.

Vlada Hongkonga je ove nedelje u više navrata nastojala da opravda svoju politiku, uključujući praksu vezivanja dece.

"Generalno, bolnica će razmotriti samo primenu fizičkih ograničenja na pedijatrijske pacijente radi bezbednosti i dobrobiti pacijenata", saopštila je sinoć bolnička uprava i dodaje da je za to potrebno "odobrenje roditelja ili staratelja".

Dodaje se da je roditeljima koji su testirali negativno na korona virus generalno dozvoljeno da budu sa zaraženom decom u jedinicama izolacije ako ima mesta.

Ali, kako napominje Frans pres, to nije uvek slučaj. Postoje primeri samohranih roditelja koji nisu na istom mestu sa svojom decom i samo putem telefona mogu da komuniciraju sa njima.

Konzulati Švajcarske, Velike Britanije i SAD su poslednjih dana izrazili zabrinutost zbog psiholoških posledica tih drastičnih mera.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Agencije)