Kako je navedeno, objavljen je video snimak ispitivanja novog ruskog oružja, ali o kojem oružju se radi još nije precizirano.

U programu radija Sputnjik vojni stručnjak Dmitrij Kornjev komentarisao je snimke i takođe izneo svoju verziju o čemu je reč.

"Ako ništa drugo, ovo je najava za veliko izdanje. Ko može da pretpostavi šta najavljujemo?", kaže komentar uz video zapis na društvenoj mreži VKontakte.

"Slažem se da govorimo o novom protivtenkovskom raketnom sistemu. Ono što vidimo: na određenoj slici tenk, prilično jak cilj, jasno oklopljen, pogođen je raketom. Projektil ima veliku brzinu. Konvencionalni protivtenkovski projektili imaju podzvučnu ili transoničnu brzinu, prikazani su na ovom video snimku, možete ih čak i videti, ali ovde ne možete. Sa velikom verovatnoćom svedoci smo testa modernizovane protivtenkovske rakete Vihr-M Ovo je jedinstveni sistem oružja“, rekao je Kornjev.

Međutim, spekulacije o prirodi ovog oružja dodatno je podgrejao članak agencije TASS, koji je mesec dana ranije najavio kako je ruska vojska je spremna da pokrene tri ispitivanja svog novog moćnog nuklearnog oružja, RS-28 Sarmat, koje je steklo nadimak „Satana II“.

rusko tajno oružje
YouTube/Screenshot 

Ispitivanja za novu interkontinentalnu balističku raketu započeće u narednih nekoliko meseci, rekli su vojni insajderi za TASS, u vlasništvu ruske vlade koja oružje naziva „neranjivim“. To je alarmantna vest - iako se Sarmat godinama razvijao, činjenica da je sada spreman za probna lansiranja dovodi nas u novo opasno doba ultramoćnog nuklearnog oružja.

Da li je u pitanju Vihor, Satana 2 ili nešto treće, zna samo "Kalašnjikov", pa smo na njihovom sajtu i potražili razrešenje misterije. Kako se navodi, grupa kompanija Kalašnjikov zajedno sa Vazdušno-kosmičkim snagama ruskog Ministarstva odbrane, uspešno su završile letačka ispitivanja navođenih raketa Vihor. Tokom ispitivanja izvršena su 22 lansiranja projektila iz izviđačkog i jurišnog helikoptera Ka-52 "Aligator" na poligon ruskog Ministarstva odbrane.

rusko tajno oružje
YouTube/printscreen/ RT Documentary 

Kao deo poboljšanja, povećana je verovatnoća da se pogodi cilj tokom lansiranja raketa kratkog dometa i povećana je stabilnost u letu. Sve ove kvalitativne promene postignute su bez promene karakteristika performansi rakete. Ispitivanja tipa potvrdila su efikasnost modifikacija.

Ranije se takođe sa pozitivnim rezultatom radilo na proceni mogućnosti pogađanja ciljeva na dometima do 10 kilometara, što znatno premašuje one navedene u razvoju karakteristika rakete, navode u koncernu "Kalašnjikov".

SPECIFIKACIJE

Brzina rakete: m/s 610
Opseg primene: m 800-10000
Visina primene: m 10-4000
Debljina homogenog oklopa iza reaktivnog oklopa probijenog tandemskom kumulativnom bojnom glavom: mm 750

(MONDO)