Požar na grčkom ostrvu Evija i dalje divlja, a vatrogasci se još uvek bore da ga dovedu u kontrolu.

Širom cele Grčke hitne i specijalne službe se i dalje žestoko bore sa više od deset požara. Prema izveštajima grčkih medija, vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspevaju da se izbore s požarom koji besni u primorskom gradu Pefki.

Grčka televizija "Skaj" izveštava da satima nigde nisu viđene vatrogasne letelice.

Gusti dim prekriva celu regiju, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnom vrhu drugoga po veličini grčkog ostrva.

Youtube/screenshot/ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Grčka požari

Na Eviji je ove sezone bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuisana. Ipak, mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedelju.

"Sami smo. Bliži nam se kraj", rekao je za grčke medije, gradonačelnik ugroženog grada na severu Evije. Većina stanovnika veruje da su ostavljeni jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atine. Međutim, grčki zvaničnici se ograđuju pozivajući se na ograničena sredstva.

"Nismo mogli biti istovremeno posvuda. Zamislite samo šta bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli severno od Atine proširili na gusto naseljena područja", izjavio je jedan vatrogasac.

Na društvenim mrežama je objavljen i satelitski snimak požara na Eviji.

Po nekim navodima, stanje severno od Atine u nedelju se stabilizovalo, a vatrogasne ekipe su saopštile da su uspele da ugase neke manje požare.

Grčka ima jednu od najvećih evropskih vatrogasnih flota aviona i helikoptera, mada su neki među njima stari decenijama. Ipak, pomoć je stigla iz cele Europe i sa Bliskog istoka.

Ovjavljeni su i snimci koji su napravljeni dronom, a na kojima se vide razmere užasa koji je napravio poćar na Eviji.

Premijer Micotakis je više puta rekao da je prioritet spasavanje života, a ne imovine ili šuma. U Atini živi oko četiri miliona stanovnikaa, dok u Eviji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Stanje je nešto bolje na Peloponezu. Tamo vatra gori južno od grada Megalopolisa, a još jedan požar izbio je na zapadnom delu poluostrva i kreće se prema unutrašnjosti, tačnije prema šumovitom području Arkadije, nedaleko od Olimpije.

(MONDO/Index.hr)