• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA ĆE SE PRŽITI DO JESENI! Stigla je velika vremenska prognoza za 2021. godinu, a evo kad nas čekaju POPLAVE

Autor Veljko Petranović

Čitava Evropa je ovog leta zahvaćena nizom katastrofalnih prirodnih nepogoda koje su posledica vremenskih promena.

 Velika vremenska prognoza za 2021 Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Kurir/Zorana Jevtić

Meteorološka veb stranica "AccuWeather" objavila je veliku prognozu za 2021. godinu, kojom je obuhvaćena i regija Balkana, pa i Srbija. Kako se u ovoj prognozi navodi, Balkan i Srbiju toplotni talasi čekaju i na početku jeseni, a zatim će vrućine smeniti velika opasnost od poplava u novembru mesecu.

S temperaturom površine mora koja je za oko 2-5 Celzijusovih stepeni iznad normalne, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih markera koji se kreću kroz Evropu, navode stručnjaci ovog servisa.

Možda će vas zanimati

"Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mesecima", rekao je član tima za međunarodno prognoziranje Tajler Rojs. Rojs navodi da bi tropske oluje mogle da prežive putovanje preko Atlantika i dođu do kontinenta.

U prvoj polovini jeseni najverovatnije će doći do tropskog sistema u regiji Irske, Severne Irske, Škotske, Velsa i severne Engleske. Kako se olujni trag bude pomerao prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta pretnja će takođe biti prebačena i na jug, u severozapadnu Španiju i Portugal.

Sredinom avgusta, temperature površine mora u istočnom Mediteranu bile su za 3-4 stepena iznad normalne, objašnjavaju meteorolozi. Periodi obilnih padavina mogu da se prošire i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Očekuje se da će se intenzivnija letnja vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni, navode meteorolozi sa AccWeather servisa. Centri topline zadržaće se na Balkanu i u Grčkoj, gde će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) definiše toplotni talas kao period od pet ili više dana s prosečnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijusa iznad normale. Vrući i suvi uslovi početkom sezone omogućiće da se šumski požari koji su harali selima po delovima Balkanskog poluostrva nastave do jeseni, prenosi Indeks.

Oluje sa Mediterana mogu povremeno da donesu kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine padavina.

"Velika pretnja od poplava proširiće se iz Italije na Balkan, posebno u novembru", rekao je Rojs. On je upozorio i na to da obilne padavine mogu da dovedi i do klizišta:

"Kiše mogu da donesu i grmljavinu. Lokalizovan grad ne može u potpunosti da bude isključen", upozorava meteorolog.

(MONDO/Index.hr)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

h

Vec sada treba da se proveravaju nasipi i spremaju dzakovi

special image