Dairo Antonio Usuga, proglašen novim Eskobarom 21. veka, uhapšen je pre nekoliko dana u velikoj akciji. U svojim prljavim poslovima imao je bliske saradnike, a jedna od njih je i supruga uhapšenog narko bosa Blanka Madrid. Ona je bila visoko pozicionirana u Zalivskom kartelu na čijem čelu je bio njen muž, a u posao je uvukla i svoje rođene sestre Mariju, Sandru i Matu.

Blanka je u ozloglašenom gradu Medeljin poznatija kao "de la Flaka", što prevedeno sa španskog jezika znači mršavica. U kartelu je bila zadužena za logističke operacije i pranje novca u čemu su joj sestre pomagale.

RAZVILI PORODIČNI BIZNIS

Dairo Antonio Usuga, poznatiji kao Otonijel, došao je na čelo kartela kada je policija ubila prethodnog vođu, njegovog rođenog brata koji je stradao tokom policijske racije u novogodišnjoj noći pre deset godina. On je nakon toga pored žene i svastika, rešio da u kartelu uposli i svoj snaju i rođenu sestru.

U celom ovom odnosu najneobičnije od svega je da je Otonijel, koji je bio opsednut ženama, često imao afere i sa njenim sestrama, koje su za uzvrat dobijale skupocene stvari, putovanja, automobile, ali i plastične operacije. Još bizarnija stvar je da ovaj narko bos očigledno ne voli njihove različitosti, pa je naredio da se i supruga i njene sestre operišu tako da izgledaju potpuno identično, piše kolumbijski portal "Semana", dodajući da su da one na smenu posećivale u prašumama, gde se godinama skrivao.

Pogledajte kako je uhapšen:

PRALI NOVAC PREKO CRKVE

Prvi uvid u njihove kriminalne poslove policija je imala 2013. godine. Tada su sestre prisustvovale proslavi zlatne svadbe svojih roditelja, a nekoliko agenata je bilo ubačeno na žurku.

Ispostavilo se da ceremoniju predvodi evangelistički pastor Horhe Sedenjo, kojeg je Blanka dovela iz Dominikanske Republike. Kada su agenti "pročešljali" njegovu biografiju uvideli su da je ovaj pastor tokom poslednjih nekoliko meseci otvorio više od deset crkava u Kolumbiji. S obzirom na činjenicu da je bio veoma blizak sa Otonijelovom ženom, ubrzo su ušli u trag ogromnim novčanim malverzacijama.

Koristeći svoj status verske organizacije, pastori su prevozili robu kamionima sa oznakama međunarodnog NVO. Ova oznaka je sprečavala eventualne pretrese vozila.

Na kraju, ovi kamioni su služili da Otonijelu obezbede hranu dok se krio u džungli bežeći od policije. Za svaku vožnju dobijali su 300 miliona pezosa (68.532 evra), a ostatak vrednosti "pošiljke" slivao se u kasu kartela.

Međutim, Blanka je u jednom trenutku napravila grešku u koracima i pala u ruke policije februaru 2015. godine, kada je optužena za pranje novca i nezakonito bogaćenje. Tada je njen posao preuzela Ontonijelova sestra Nini Johana Usuga poznatija kao "La Negra", koja je takođe uhapšena u martu ove godine.

(MONDO)