• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBOSTRANA KORIST Si Đinping poziva na ulaganje stalnih napora u visokokvalitetan razvoj Inicijative Pojas i put

Autor Uroš Arsić

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je da se zajedničkim naporima nastavi promovisanje visokokvalitetnog razvoja Inicijative Pojas i put.

  Si Đinping poziva na ulaganje stalnih napora u visokokvalitetan razvoj Inicijative Pojas i put Izvor: Profimedia

Pojas i put treba da ima za cilj ostvarenje visokih standarda i održivog napretka usredsređenog na ljude, rekao je Si obraćajući se na simpozijumu na visokom nivou o toj inicijativi, koji je održan juče u Pekingu, prenosi Kineski radio Internacional.

Ove godine se navršava osma godina od pokretanja inicijative Pojas i put. Si je rekao da je ta inicijativa donela obostranu korist za uključene zemlje.

Zajedničkom izgradnjom Inicijative podiže se nivo otvaranja, proširuju se oblasti otvaranja i promoviše institucionalno otvaranje, istakao je kineski predsednik.

Kineski ''krug prijatelja'' u okviru Inicijative se širi, kaže Si. On je takođe pozdravio nov način promovisanja zajedničkog razvoja koji je otkriven kroz sprovođenje Inicijative.

Nova situacija

Si je rekao da je neophodno pravilno razumeti i shvatiti novu situaciju sa kojom se suočava zajednička izgradnja Inicijative. Tema našeg vremena, mir i razvoj, nije se promenila, a trend ka ekonomskoj globalizaciji nije se takođe promenio, istakao je on i dodao da se zajednička izgradnja Inicijative suočava sa značajnim mogućnostima.

Svet je svedok neviđeno velikih promena sa neviđeno žestokom konkurencijom koju donosi nova runda naučno- tehnoloških i industrijskih revolucija i neviđenim uticajem na ljudsko društvo koji donose globalna pitanja, uključujući klimatske promene i kontrolu i prevenciju pandemije kovida- 19, ukazao je Si.

Konstatujući da međunarodno okruženje za izgradnju Pojasa i puta postaje sve složenije, Si je pozvao Kinu da zadrži stratešku odlučnost, iskoristi strateške prilike, aktivno odgovori na izazove i krene napred.

Si je takođe naglasio potrebu za učvršćivanjem temelja za razvoj, pozivajući na pretvaranje političkog konsenzusa u konkretnu akciju, a zajedničke ideje u praktične rezultate.

On je izrazio neophodnost daljeg promovisanja koordinacije politika, povezivanja objekata, nesmetane trgovine, finansijske integracije i međuljudskih veza.

Nove oblasti saradnje

Predsednik Kine je takođe predložio proširenje novih oblasti saradnje, kao što su kontrola pandemije, razvoj sa niskim emisijama ugljenika i elektronska trgovina.

On je pozvao na jačanje međunarodne saradnje u borbi protiv pandemije i obećao da će Kina u skladu sa svojim mogućnostima kontinuirano pružati pomoć zemljama obuhvaćenim inicijativom.

Si je takođe rekao da će Kina pomoći zemljama u razvoju da dobiju zelenu i niskokarbonsku energiju, te da će promovisati razmenu informacija i izgradnju kapaciteta za zeleni i niskokarbonski razvoj i produbiti saradnju u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja klimom.

On je naglasio da Kina treba da unapredi svoju digitalnu saradnju sa zemljama Pojasa i puta, da promoviše elektronsku trgovinu i izgradi obrazac digitalne saradnje.

-Trebalo bi da sprovedemo akcioni plan saradnje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija u okviru Pojasa i puta, da ojačamo međunarodnu saradnju u oblasti zaštite intelektualne svojine i da stvorimo otvoreno, pravedno i nediskriminatorno okruženje za naučni i tehnološki razvoj, dodao je Si.

Jačanje prevencije i kontrole rizika

Si je pozvao na sveobuhvatno jačanje prevencije i kontrole rizika, ističući važnost reagovanja na kovid-19 i unapređenja zajedničke izgradnje Inicijative.

On je, između ostalog, pozvao na ulaganje napora da se zaštite životi i mentalno zdravlje kineskih građana u inostranstvu, te da se ispune njihovi zahtevi, kao i da im se obezbedi nabavka materijala i finansijska podrška.

Sastanku je predsedavao vicepremijer Han Dženg, koji je ujedno i šef vodeće grupe za unapređenje razvoja Inicijative Pojas i put.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

  Si Đinping poziva na ulaganje stalnih napora u visokokvalitetan razvoj Inicijative Pojas i put