U Nemačkoj je definitivno okončana 16-godišnjica vlade Angele Merkel. Olaf Šolc predvodiće trostranačku koaliciju sa širokim planovima prelaska Nemačke na zelenu ekonomiju, prema sporazumu koji su postigle Socijalne demokrate, Zeleni i Slobodne demokrate.

Sporazum tri partije postignut je nakon gotovo dva meseca pošto su Socijalne demokrate osvojile federalne izbore, piše BBC.

Kako navode mediji, veliki deo koalicionog sporazuma čine oblici klimatske zaštite čine veliki deo koalicionog sporazuma. Ove tri stranke su iznele cilj da u fazama bude okončana upotreba uglja do 2030. godine, odnosno osam godina pre roka.

Koalicija će takođe raditi na tome da se dva odsto nemačke teritorije iskoristi za vetrenjače, kao i da se zemlja usredsredi na vodoničnu energiju. Stranke članice žele da se do 2030. 80 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

Prema prezentovanom programu, postoje i planovi da se legalizuje prodaja kanabisa u licenciranim radnjama, uz kontrolu kvaliteta i distribucije te droge.

Kako podseća BBC, Nemačka je najveća evropska ekonomija, te će zbog toga nove odluke vlade koja dolazi na čelo imati veliki uticaj na susedne zemlje, pa i celu Evropu.

(MONDO)