U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je odlučeno da se službeni vikend menja se na subotu i nedelju. Kako je saopštilo je rukovodstvo te zemlje, na ovaj potez su se odlučili kao bi olakšali poslovanje sa zapadnim zemljama.

Od 2006. godine službeni vikend je obuhvatao petak i subotu, kao i u ostalim zemljama Bliskog istoka koje su većinski muslimanske. Međutim, nova radna nedelja od ponedeljka do petka stupa na snagu u januaru. Vladina tela će takođe usvojiti novi raspored od četiri i po radna dana nedeljno. U petak će se, naime, raditi pola radnog vremena - samo četiri sata.

Službena novinska agencija WAM ističe da je UAE prva država na svetu koja skraćuje radnu nedelju.

"UAE će biti bolje usklađeni s globalnim tržištima, olakšaće finansijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zapadnim zemljama i omogućiti jače poslovne veze multinacionalnim kompanijama sa sedištem u UAE", piše WAM.

Treba napomenuti da je još nekoliko zemalja odlučilo da na neki način izađe u susret radnicima. Kao je određen broj radnika na Islandu bio deo projekta koji je podrazumevao skraćivanje radnog vremena sa 40 na 35 sati nedeljno, a do sada se to pokazalo kao produktivno.

Studija koju su vodili ljudi iz vlade zajedno sa jednim od glavnih sindikata radnika zabeležila je smanjeni nivo stresa, ali povećan nivo produktivnosti rada. U ovom istraživanju je učestvovalo oko 2.500 ljudi, odnosno jedan procenat radno sposobnog stanovništva.

Takođe, nedavno je predsednik Kolumbije Ivan Duke potpisao zakon kojim se radna nedelja postepeno skraćuje sa 48 na 42 sata, bez smanjenja prava radnika.Ovim zakonom je utvrđena obaveza poslodavca da u narednih pet godina postepeno skraćuje radnu nedelju. Dve godine nakon stupanja na snagu zakona radna nedelja biće skraćena za jedan sat nedeljno, a nakon tri godine za još jedan sat.

Četiri godine po stupanju zakona na snagu radna nedelja biće skraćivana još po dva sata nedeljno - do 42 sata.

Na ovoj listi nalazi se i Španija, koja razmišlja da pokrene pilot projekat među kompanijama koje su zainteresovane da testiraju četvorodnevnu radnu nedelju na nivou države.

(MONDO)