• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i Britanije odlaze iz Iraka do 2007?

SAD i Velika Britanija planiraju da sve svoje vojnike povuku iz Iraka do proleća 2007. godine, piše britanska štampa pozivajući se na visokog zvanicnika ministarstva odbrane.

SAD i Velika Britanija planiraju da sve svoje vojnike povuku iz Iraka do proleća 2007. godine, piše britanska štampa pozivajući se na visokog zvanicnika ministarstva odbrane.

"Sandej telegraf" navodi da su se vlade obe zemlje saglasile da je prisustvo stranih trupa u Iraku sada velika prepreka naporima da se postigne mir.

"Britanska vlada je shvaćena kao vodeća snaga koja je iza plana za povlačenje ali će verovatno sve 24 članice koalicije pozdraviti taj korak, uzevši u obzir rastuću medjunarodnu nepopularnost rata", piše "Telegraf".

U Iraku trenutno ima oko 160.000 vojnika iz medjunarodne koalicije koju predvode SAD, od čega 135.000 američkih vojnika i marinaca i oko 8.500 britanskih vojnika.
"Sandej miror" takodje piše da se planira povlačenje iz Iraka i da bi ono moglo da se dogodi u narednih 12 meseci.

I britanski i američki zvaničnici ranije su u više navrata isticali da će se strani vojnici povući iz Iraka kada domaće ebzbednosne snage budu potpuno sposobne da garantuju bezbednost u zemlji.

Američke i britanske snage obučile su oko 230.000 Iračana za policijsku službu a postepeno šire i iračku vojsku. Iračke bezbednosne snage još nisu, medjutim, sposobne da preuzmu kontrolu u zemlji.
Nakon parlamentarnih izbora održanih 15. decembra prošle godine, SAD su povukle oko 15.000 vojnika.

U zemlji su, medjutim, poslednje dve sedmice porasle tenzije i sukobi izmedju šiita i sunita se intenzivirali, što otežava situaciju već opterećenu dvogodišnjom pobunom protiv vlade i stranih trupa.

Nedavni talas nasilja izazvao je strahovanja da će sukob izmedju šiita i sunita prerasti u gradjanski rat, što bi komplikovalo ulogu stranih trupa u Iraku.

Pozivajiući se na visokog zvaničnika ministarstva odbrane, "Telegraf" piše da će, ukoliko gradjanski rat zaista izbije u Iraku, to dovesti do odlaganja planova za povlačenje britanskih i vojnika SAD.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image