Jedan Kolumbijac je u petak, 7. januara 2022. godine postao prva osoba u Latinskoj Americi koja je podvrgnuta eutanaziji zbog neterminalne bolesti.

Viktor Eskobar (60) je rekao da je osećao "ogroman mir" i da se nije plašio onoga što dolazi dok je polako padao pod uticaj sedativa. Njegova smrt označila je kraj dvogodišnje borbe sa lekarima, klinikama i sudovima. Eskobarov advokat Luis Giraldo potvrdio je njegovu smrt.

"Postigli smo cilj da pacijenti poput mene, koji nisu terminalni već degenerativni, dobiju ovu bitku, bitku koja otvara vrata za druge pacijente koji dolaze posle mene i koji trenutno žele dostojanstvenu smrt", rekao je Eskobar u video poruku.

Eskobar je bio bolestan od 2008. godine, kada je doživeo 2 moždana udara. Kasnije je razvio hroničnu opstruktivnu bolest pluća u završnoj fazi i nekoliko drugih stanja, uključujući hipertenziju, dijabetes, tešku artrozu i sindrom kostohondralnog spoja. Dve godine se borio za svoje pravo na eutanaziju, suočen sa protivljenjem lekara, klinika i sudova, gde je odbijen jer se njegove bolesti još nisu završile.

"Neću reći zbogom, samo 'vidimo se kasnije'", rekao je Eskobar.

Postupak je obavljen na klinici u gradu Kali. Na poslednjim snimcima na kojima je on živ vidi se kako je nasmejan i okružen porodicom.

Youtube/printscreen/CGTN America Eutanazija

Eutanazija

Laka ili bezbolna smrt, ili namerno okončanje života osobe koja boluje od neizlečive ili bolne bolesti na njen zahtev, zove se eutanazija. Pacijenti koji znaju da ih čeka kraj i koji nemaju izgledne šanse za preživljavanje, u pojedinim zemljama dobijaju priliku da na onaj svet odu bezbolnije nego što je to inače slučaj s terminalnim bolestima.

Kolumbija je bila prva latinoamerička zemlja koja je dekriminalizovala eutanaziju 1997, a prva takva smrt dogodila se 2015. godine. Ustavni sud Kolumbije je u julu 2021. proširio zakon o eutanaziji ili asistiranoj smrti da bi uključio slučajeve neterminalne bolesti.

(MONDO)