Američki predsednik Džo Bajden obratio se javnosti zbog sve kompleksnije situacije između Ukrajine i Rusije, i rekao da još uvek postoji prostor za diplomatsko rešenje konflikta. Bajden je u kratkom obraćanju rekao da ne postoje indikacije da Ukrajina na bilo koji način vrši napade, i da smatra da će Rusija biti odgovorna za ugrožavanje teritorija ako nastavi sa svojim planovima.

"Prethodnih dana svedoci smo ruskih napora da obustave primirje, i da nas dodatno podele, kada su u pitanju EU i NATO. Nisu to uspeli. Sve je više dezinformacija o navodnom napadu koji Ukrajina priprema, ali za to jednostavno nema nikakvih dokaza i to se krši sa osnovnom logikom. Da bi odabrali da sada, sa 150.000 ruskih trupa na granici, dodatno pogoršaju ovu situaciju", rekao je on.

RUSIJI NIJE PRVI PUT!

"Ovo nije prvi put da Rusija koristi takve taktike. Ukrajinske snage pokazale su samokontrolu, nisu dozvolile Rusima da ih namame u rat. A opkoljeni su. Imamo razloga da verujemo da Rusija sprema napad na Kijev, u kojem živi 2,8 miliona nevinih ljudi. Nećemo konflikt, ali ovaj napad može da bude izveden u narednim danima. Ako Rusija to uradi, biće odgovorna za katastrofu", rekao je on.

"Amerika i NATO spremni su da brane svoje teritorije i svoju bezbednost. Nećemo slati trupe, ali ćemo nastaviti da pružamo podršku Ukrajini. Rusija će se suočiti sa ozbiljnim sankciojama ako krene na Ukrajinu", rekao je on.

Bajden se posle obraćanja oglasio i na Tviteru.

"Američki narod je ujedinjen, Evropa je ujedinjena, Transatlantska zajednica je ujedinjena. Ujedinjen je ceo slobodni svet. Rusija može da bira između rata i sve patnje koju bi on doneo, ili diplomatije koja će budućnost učiniti bezbednijom za sve", napisao je on.

Ranije tokom dana, britansko Ministarstvo odbrane objavilo je mapu moguće invazije, a najavljen je i hitan sastanak povodom krize u Ukrajini koji će biti održan u subotu.

(MONDO)

"Sve je više dezinformacija o navodnom napadu koji Ukrajina priprema, ali za to jednostavno nema nikakvih dokaza i to se krši sa osnovnom logikom. Da bi odabrali da sada, sa 150.000 ruskih trupa na granici, da dodatno pogoršaju ovu situaciju", rekao je on.