Više medija u regionu, uključujući i naš, objavilo je 21. februara saopštenje FSB o navodnom ukrajinskom projektilu ispaljenom ka ruskoj teritoriji, bez saopštenja ukrajinskih vlasti. Ovom prilikom ispravljamo tu grešku i prenosimo vam saopštenja obe strane.

Svetski mediji preneli su 21. februara tvrdnje ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) prema kojima je ukrajinska vojska ispalila projektil na rusku teritoriju, kao i demanti vlasti u Kijevu.

Kako je izvestio Rojters, FSB je u ponedeljak, 21. februara, saopštio da je projektil ispaljen sa ukrajinske teritorije uništio objekat graničnih patrola u Rostovskoj oblasti. Uz ovu tvrdnju je ruska državna novinska agencija RIA objavila i video koji prikazuje uništeni objekat, ali ne i trenutak u kojem projektil pogađa objekat niti ostatke projektila.

Ukrajina, kako se navodi u Rojtersovom članku, poriče odgovornost za granatiranje ruske teritorije i optužuje Rusiju za plasiranje lažnih vesti. Spomenuti Rojters, Moskov tajms, Indija tudej, "USN", kao i mnogi drugi mediji širom sveta, u svoje izveštaje uvrstili su i saopštenje FSB-a, ali i demanti ukrajinskih vlasti.

I dalje je, naime, nejasno da li je ukrajinska vojska zaista granatirala rusku teritoriju, s obzirom na to da Rusija i Ukrajina iznose suprotstavljene tvrdnje te da i dalje ne postoje jasni materijalni dokazi kojima bi se utvrdilo koja je istinita, objavio je portal raskrinkavanje.ba.

"21. februara u 9.50 časova neidentifikovani projektil ispaljen sa teritorije Ukrajine potpuno je uništio mesto službe graničnih patrola graničnog odeljenja FSB Rusije u Rostovskoj oblasti, koje se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice. Žrtava nije bilo“, navodi se u saopštenju FSB.

Sa druge strane, portparol ukrajinskih snaga u Kramatorsku na istoku Ukrajine rekao je da nije bilo nikakvog artiljerijskog gađanja na ruski granični punkt u sektoru Rostov kako je javila Rusija, ocenujući da se radi o ruskoj dezinformaciji.

"Ne možemo ih sprečiti da proizvode te lažne informacije, ali insistiramo na činjenicu da ne gađamo bilo kakvu civilnu infrastrukturu, ni teritoriju Rostov u Rusiji", rekao je za Frans pres Pavlo Kovalčuk, portparol ukrajinskih snaga u Kramatorsku na istoku Ukrajine. On je dodao da se "ne ispaljuje artiljerijska vatra na ruske okupacione snage".

(MONDO)