Volodimir Zelenski je u uživo obraćanju uputio poziv Vladimiru Putinu da bi trebalo da sednu za pregovarački sto kako bi sprečili umiranjne nedužnih ljudi. 

"Želim još jednom da apelujem na predsednika Ruske Federacije. Hajde da sednemo za pregovarački sto da zaustavimo umiranje ljudi", rekao je on.

Ukrajinski predsednik rekao je da je otvoren za razgovore o mogućnosti neutralnog statusa Ukrajine, ali insistira da su njegovoj zemlji potrebne garancije treće strane.

"Ne bojimo se Rusije, ne plašimo se da razgovaramo sa Rusijom o svemu - bezbednosnim garancijama za našu zemlju i o neutralnom statusu. Ali mi sada nismo u NATO-u - koje bezbednosne garancije imamo?", upitao je Zelenski.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da "neutralni status i odbijanje Kijeva da bude domaćin ofanzivnim sistemima naoružanja" predstavljaju "crvene linije" za Putina, te da je sada na Ukrajini da donese odluke. Podsetimo, dan ranije Vladimir Putin je najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. On je uverio da planovi Moskve ne uključuju okupaciju Ukrajine, već samo njenu demilitarizaciju i denacifikaciju. Šef države je za cilj operacije nazvao zaštitu stanovnika DNR i LNR, koji su osam godina bili izloženi genocidu.

Pratite naš blog uživo - sve o konfliktu Rusije i Ukrajine!

(MONDO/RIA NOVOSTI)