U subotu su se pojavili sukobljeni izveštaji oko smrti Ukrajinca kojeg su mediji identifikovali kao člana pregovaračkog tima zemlje sa Rusijom. Prvo, u lokalnim medijima i društvenim mrežama tokom dana su izveštaji tvrdili da su ukrajinske snage bezbednosti ubile Denisa Kirejeva, koji je poslednjih dana fotografisan kako učestvuje u pregovorima u Belorusiji, tokom pokušaja da ga uhapse. Kirejev je, kako se navodi u izveštajima, bio osumnjičen za izdaju.

Naknadna Fejsbuk objava ukrajinskog ministarstva odbrane potvrdila je da je član ukrajinske delegacije u pregovorima sa Rusijom, Denis Kirejev, poginuo, ali dok je bio na izvršavanju "specijalnog zadatka", prenosi "Interfaks".

"Tri obaveštajna službenika, službenici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, ubijena su na obavljanju specijalnih zadataka. To su Dolja Aleksej Ivanovič, Čibinjejev Valerij Viktorovič, Kirejev Denis Borisovič", navodi se u saopštenju Glavne obaveštajne uprave i dodaje da su "poginuli kao heroji dok su branili Ukrajinu".

Nije dat zvaničan komentar na tvrdnje o izdaji ili izveštaje da su Kirejeva ubile ukrajinske vlasti.

Prethodno, član ukrajinskog parlamenta Aleksandar Dubinski rekao je u subotu da je Kirejev ubijen dok su ga pritvorili službenici ukrajinske službe bezbednosti pod sumnjom za državnu izdaju. Portal Strana objavio je fotografiju muškog tela, za koju tvrdi da je napravljena na mestu ubistva Kirejeva, prenosi ruska agencija TASS.

Kirejev je bio među članovima ukrajinske delegacije na prvoj rundi pregovora sa Rusijom u Belorusiji, dok na drugoj već nije viđen.

"SBU je imala jasne dokaze o veleizdaji Kirejeva, uključujući njegove telefonske razgovore", rekao je član parlamenta pozivajući se na svoje izvore u političkim krugovima.

Pratite uživo naš blog uživo o ratu u Ukrajini!

(Mondo)