Ruski i ukrajinski pregovarači održali su u ponedeljak treću rundu mirovnih pregovora u Brestu u Belorusiji blizu granice sa Poljskom. Pregovori su počeli u 16 sati po lokalnom vremenu i trajali su oko tri sata. Kako je navedeno, postignut je mali napredak kroz dogovor o potrebi poboljšanja logistike za humanitarne koridore.

"Treća runda pregovora je završena. Ima malih pozitivnih pomaka u poboljšanju logistike humanitarnih koridora... Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i bezbednosne garancije", naveo je Mihail Podoljak, portparol ukrajinskog predsednika.

Član ruske delegacije Slucki rekao je da će se pregovori Rusije i Ukrajine brzo nastaviti, ali da Moskva ne gaji iluzije da će se na sledećem razgovoru doći do rešavanja sukoba. U međuvremenu je ukrajinska delegacija helikopterom napustila mesto pregovora.

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski rekao je da se nada da će humanitarni koridori raditi od sutra u Ukrajini i da ih je u to uverila ukrajinska delegacija. Takođe je rekao da je Rusija postavila u pregovorima sa Ukrajinom pitanje otvaranja novih humanitarnih koridora.

"Nisu se ispunila očekivanja ruske strane od pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti", izjavio je Medinski.

Dodao je da očekivanja od pregovora nisu ispunjena i da sva dokumenta koja je ruska strana donela na pregovore, delegacija iz Kijeva je ponela sa sobom kako bi ih proučila.

Pratite naš blog uživo o ratu u Ukrajini!

(MONDO)