Vladimir Putin je Međunarodni dan žena čestitao tako što je citirao rusku caricu Katarinu Veliku

"Danas bih želeo da se podsetim reči koje je napisala jedna velika žena koju su u Rusiji nazvali "Majka". To je carica Katarina Velika, čija je skulpturalna postavljena ovde u Kremlju. Ona nije bila Ruskinja po rođenju, ali je bila ponosna što je postala Ruskinja. Braniću svoju otadžbinu jezikom, perom i mačem sve dok u meni ima života", citirao je Putin nekadašnju rusku caricu.

U vreme Katarine Krim i region severno od Krima su postali deo Rusije, i ona je donela odluku da se taj deo nekadašnjeg carstva nazove Novorusija. Ona je takođe osnovala grad Odesu.

Od 24. februara traju sukobi ruske i ukrajinske vojske u Ukrajini. Sukobi su počeli kada je predsednik Rusije Vladimir Puitn naredio vojne akcije ruske vojske na tlu ove najveće zemlje u kontinentalnoj Evropi. Kao odgovor na ovo, zapadne zemlje usvojile su oštre sankcije protiv Rusije. Kako bi se situacija smirila započeli su mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine. Poslednja i treća runda mirovnih pregovora održana je u ponedeljak, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavaio je da će ubrzo biti poznat datum održavanja naredne, četvrte runde pregovora.

Pratite naš blog uživo o ratu u Ukrajini!

(MONDO)