Čelnici država članica Evropske unije obavezali su se na dvodnevnom samitu u Versaju, gde je glavna tema bila ruska invazija na Ukrajinu, da će raditi na jačanju bezbednosti, suvereniteta, odbrambenih sposobnosti i da od 2027. više neće zavisiti od ruskih fosilnih goriva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da bi Evropska unija trebalo da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. i da će sredinom maja EK predstaviti plan za postupno smanjenje zavisnosti od ruskih energenata. Najavila je i predloge za rešavanje problema rasta cena hrane.

Smanjenje zavisnosti od ruskih energenata može se postići promenom dobavljača, okretanjem ka tečnom prirodnom gasu, ubrzanjem razvoja obnovljivih izvora energije i poboljšanjem povezanosti energetskih mreža u Uniji, navodi se u deklaraciji.

EU iz Rusije nabavlja 40 odsto potrebne količine gasa i oko 30 odsto potrebne količine nafte. Prethodno, američki predsednik Džo Bajden objavio je da SAD već sad zabranjuje uvoz ruskih energenata.

Ruska ofanziva u Ukrajini počela je 24. februara, a sukobi ne jenjavaju ni 18 dana kasnije. Eksplozije odjekuju u mnogim ukrajinskim gradovima, a ljudi iz Kijeva pokušavaju da pobegnu. Predsednici i zvaničnici velikih sila se svakodnevno sastaju i razgovaraju, ali još uvek nema rešenja za primirje.

(Mondo)