Nastojanja britanskog premijera Borisa Džonsona da obezbedi pomoć izvoznika nafte sa Bliskog istoka kako bi izvršio još veći pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča vojnu ofanzivu Moskve na Ukrajinu ostala je prazna, ne uspevši da dobije nikakva neposredna obećanja Saudijske Arabije i UAE da će povećati proizvodnju sirove nafte.

Džonson je u sredu završio svoje putovanje na Arapsko poluostrvo nakon sastanaka sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu i prestolonaslednikom Mohamedom bin Zajedom u Abu Dabiju. U Veliku Britaniju se vratio bez ubeđivanja kraljevstava da najave bilo kakvo povećanje snabdevanja naftom dok Velika Britanija, SAD i njihovi saveznici pokušavaju da ubede svet da prekine svoj uvoz iz Rusije kako bi kaznili Putina.

Na pitanje novinara da li će Saudijska Arabija povećati proizvodnju, on je odgovorio: "Mislim da treba da razgovarate sa Saudijcima o tome. Ali mislim da je postojalo razumevanje da je potrebno da se obezbedi stabilnost na globalnim tržištima nafte i gasa i potrebe da se izbegnu štetni skokovi cena."

Međunarodne cene sirove nafte skočile su na 13-godišnji maksimum ranije ovog meseca kako je ukrajinska kriza eskalirala. Dok Džonsonov pokušaj naftne diplomatije nije doneo trenutne rezultate, on je barem uspeo da dobije priliku da se sretne sa liderima Saudijske Arabije i UAE. Bela kuća navodno nije mogla čak ni da dogovori telefonske pozive predsednika Džoa Bajdena sa dvojicom prestolonaslednika.

Džonson se suočio sa određenim kritikama zbog sastanka sa bin Salmanom nakon što je Saudijska Arabija prošlog vikenda pogubila 81 osuđenog kriminalca. Britanski premijer je uverio novinare da će dvojici titana OPEK-a održati predavanja o ljudskim pravima, ali ti razgovori očigledno nisu prošli ništa bolje od njegovih napora da obezbedi više zaliha nafte. Saudijska Arabija je navodno pogubila još tri osobe tokom kratkog vremena dok je Džonson bio u Rijadu.

I Velika Britanija i SAD su uvele zabranu uvoza energenata iz Rusije kao jedan od najtežih oblika sankcija koje su uvedene Moskvi nakon invazije na Ukrajinu 24. februara.

(Mondo)