Ruska invazija na Ukrajinu otvorila je za Katar diplomatske, ali i komercijalne prilike: izvoznik gasa bi sada prodaju svog energetskog bogatstva mogao da proširi na Zapad i time bi dodatno ojačao odnose sa SAD-om dok na relaciji Vašington - Saudijska Arabija - Ujedinjeni Arapski Emirati tinja napetost, prenosi novinska agencija Rojters.

Katar je u aktuelnom konfliktu zauzeo neutralnu poziciju, piše Rojters. Pritom je zapadnim partnerima signalizirao da im može biti od političke i ekonomske pomoći. Sugerisali su da bi svoj gas u budućnosti mogli u većoj meri preusmeravati u Evropu.

S druge strane, Saudijska Arabija i UAE, zalivske sile koje već godinama pokušavaju da izoluju Katar i proteklih nekoliko godina imaju zategnute odnose s Vašingtonom, nisu potvrdno odgovorile na pozive Zapada da povisi energetsku proizvodnju kako bi se suzbio rast cena prouzrokovan ratom u Ukrajini. Možda je upravo zato i Katar dodatno "nagrađen". Tu zemlju, inače dom najveće američke baze na Bliskom istoku, SAD je proglasio prošli mesec za "velikog američkog saveznika koji nije član NATO-a".

Rusija se nije odrekla Katara

Katar ima ulogu i u iranskim nuklearnim pregovorima i bio je zadužen za prenošenje poruka između Teherana i Vašingtona. Ni Rusija nije u potpunosti izbacila Katar sa svog radara. Katarski ministar spoljnih poslova, šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani, sreo se ovih dana s ruskim diplomatom. Sergej Lavrov i on razgovarali su o uklanjanju prepreka vezanih uz zaključenje iranskog nuklearnog sporazuma.

Kako piše Rojters, katarski predstavnik u Moskvu nije otišao bez pripreme. Prethodno se koordinirao s Vašingtonom i razgovarao s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Isto tako se susreo s ministrima spoljnih poslova Nemačke i Francuske koje su takođe uključene u iranske pregovore uz SAD, Veliku Britaniju, Kinu i Rusiju. Nakon sastanka Lavrov je navodno odustao od ranijih zahteva koji su blokirali pregovore, a sve kako bi oni ponovno zaživeli.

Iz Rojtersa navode da je i Doha, kao što su i Rijad i Abu Dabi proteklih godina, ojačala svoje diplomatske i ekonomske veze s Moskvom. Ali je Katar održao i snažno partnerstvo sa SAD-om. Američki predsednik Džo Bajden, koji tek treba da održi direktan razgovor sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Selmanom, u januaru se susreo sa šeikom al-Tanijem u Beloj kući.

Katar koristi svaku priliku

"Poenta je to da ta mala zemlja, koja leži na tom ogromnom polju gasa koje će generisati velike količine novca, veruje da za nju postoji jedan jedini univerzalni izvor zaštite. A to je SAD", rekao je za Rojters Martin Indik, bivši američki mirovni poslanik na Bliskom istoku.

Katar je inače među najvećim proizvođačima gasa (LNG) i jedna od najbogatijih država po glavi stanovnika, a dom je jedva tri miliona ljudi, od kojih su, kako navodi agencija, 85 posto strani radnici. Na međunarodnoj sceni imao je i centralnu ulogu kao domaćin avganistanskih mirovnih pregovora koji su vodili američkom povlačenju iz te zemlje. Ona i dalje ostaje ključna veza između Zapada i talibanske vlade.

"Gde god je prilika, Katar je koristi. Oglašavaju se kao produžetak američke spoljne i sigurnosne politike na način na koji to ne radi nijedna zemlja zaliva", istakao je Andreas Krig, profesor na King's koledžu u Londonu.

(Mondo)