Nekada su novinarima govorili kako su bili prijatelji sa Vladimirom Putinom i da vole Rusiju, ali od momenta kada je počela invazija na Krim mnogi od njih su promenili priču i hvalospeve pretvorili u apele za mir. Leonardo Di Kaprio, Stiven Sigal, Arnorld Švarceneger, Miki Rurk, Žerard Depardje su samo neki od poznatih imena koji su ranijih godina uživali u društvu ruskog predsednika.

Međutim kada su dogodila invazija na Ukrajinu, mnogi od njih su promenili svoje stavove. Arnold Švarceneger je među prvima izašao u javnost sa apelom za mir kada se obratio vojnicima, građanima, pa i samom Vladimiru Putinu koem je rekao da treba da zaustavi rat.

"Predsedniku Putinu kažem: Vi ste započeli ovaj rat. Vi vodite ovaj rat. Vi ga možete i zaustaviti", istakao je Švarceneger, koji je uz video napisao: "Volim ruski narod. I zato moram da vam kažem istinu".

Glumac Miki Rurk je jednom prilikom posetio Rusiju i oduševio se rekavši "da se nikad nije toliko dobro proveo". "Ljudi nisu mogli da budu bolji, ljubazniji, da imaju više poštovanja. U stvari sam išao sa Putinom. Odveo nas je u veoma poznati muzej u Sankt Peterburgu", ispričao je tom prilikom za Foks njuz. Međutim od kada je počeo rat, poznati glumac je promenio priču i naglasio da je da se u Ukrajini dešava "noćna mora".

"Sada se dešava sasvim druga stvar", rekao je Rurk, dodajući da se moli da Putin okonča rat. 

Jedan od najpoznatijih francuskih glumaca Žerard Depardje, nosilac i ruskog državljanstva je sada stao na stranu Ukrajine. Kako je uvek isticao da je veliki prijatelj Vladimira Putina, on je osudio sukob, ali ruskog predsednika nije pominjao.

"Rusija i Ukrajina su uvek bile bratske zemlje. Ja sam protiv ovog bratoubilačkog rata. Stoga kažem, odložite oružje i pregovarajte" rekao je Depardje AFP-u.

Leonardo di Kaprio nije veličao presednika Putina u svojim obraćanjima, ali jeste zajedno sa njim učestvovao na konferenciji za očuvanje tigrova. Od kako je krenula invazija holivudski glumac je donirao za humanitarne grupe CARE, Međunarodni komitet za spasavanje, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice i spasenje dece u znak podrške Ukrajini.

Glumac koji je poznat po svojim borilačkim sposobnostima Žan Klod van Dam je razvio poseban prijateljski odnos sa Vladimirom Putinom. Ali, sa druge strane, ima i jaku "ukrajinski vezu".

Naime, pozivajući se na informacije i fotografije sa "Instagrama" portal Globalhappenings.com je u januaru pisao da glumac, "iako oženjen i porodični čovek, ne može da ne bude nepristrasam zbog svoje afere sa Ukrajinkom Alenom Kaverinom koja se odvija već više od 10 godina", tvrdi ovaj portal. Van Dam je posetio Soči 2010. godine povodom Ultimajt fajta gde se sreo sa Putinom.

Strast prema borilačkim veštima koju gaji Stiven Sigal, povezala je zvezdu borilačkih veština sa Vladimirom Putinom. Rusko ministarstvo spoljnih poslova ga je 2018. godine ga je imenovalo za posebnog izlasanika za rusko-američke humanitarne odnose. Sigal (69) je jednom prilikom nazvao Putina "jednim od najvećih živih lidera u svetu", a kako podseća "Gardijan" rusku aneksiju Krima nazvao je "veoma razumnom".

"Na Rusiju i Ukrajinu gledam kao na jednu porodicu i zaista verujem da spoljni entitet troši ogromne svote novca na propagandu da isprovocira dve zemlje da se međusobno zavade... Molim se da obe zemlje dođu do pozitivnog, mirnog rešenja u kom možemo da živimo i napredujemo zajedno u miru" izjavio je Sigal za "Foks njuz digital".

Kontraverzni režiser Oliver Stoun koji je poznat po svojim intervjuima sa slavnim političarima kao što su Fidel Kastru i Ugo Čavez, tako je Putin bio logičan izbor. Stoun je intervjuisao Putina tokom dve godine o odnosima Amerike i Rusije, ukrajinskoj krizi nakon aneksije Krima 2014, širenju NATO-a, sa idemo da američki građani čuju i razumeju rusku stranu. Tako je nastala četverosatna serija"Intervjui sa Putinom".

Dok ga je ranije opisivao sa "iskrenog političara kome je stalo da ima dobar odnos sa Amerikom", ipak je osudio rat u Ukrajini.
"Iako SAD na svojoj savesti imaju mnoge agresije, to ne opravdava Putinovu u Ukrajini. Deset pogrešnih ne čini jednog pravog... Rusija je pogrešila što je izvršila invaziju" ocenio je režiser.

(MONDO)