Rusija će, navodno, da napravi ustupke sa svoje strane i više neće tražiti da se Ukrajina "denacifikuje" i spremna je da dozvoli da se Kijev  pridruži EU ako ostane vojno neutralna, tvrde četiri osobe koje su blisko upoznate sa detaljima pregovora Ukrajine i Rusije za Fajnenšl Tajms. Pregovori bi danas trebalo da se nastave u Istanbulu.

Glavna tema Kijeva i Moskve jeste prekid vatre, a da bi se to dogodilo potreban je sporazum koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u u zamenu za potvrdu bezbednosti i priključivanje EU, navode anonimni izvori. Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu raspravu o prethodnim ruskim uslovima, dobro poznate - "denacifikacija", "demilitarizacija" i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini.

David Arakhamia, šef stranke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i član pregovaračkog tima Kijeva, rekao je za Fajnenšl Tajms da su strane blizu dogovora o bezbednosnim garancijama i nastojanju Ukrajine za pridruživanje EU, ali je pozvao na oprez.

"Sva su pitanja bila na stolu od početka pregovora, ali ima puno nerešenih stvari", rekao je Arakhamia.

Druga osoba koja ima informacije o pregovorima je rekla je da je Ukrajina zabrinuta što Rusija menja svoju poziciju gotovo iz dana u dan, kako u smislu vojnog pritiska, tako i u pogledu zahteva.

"Rusija ne može i neće govoriti o napretku jer bi mogla samo da šteti pregovaračkom procesu", rekao je juče Dmitrij Peskov, Putinov portparol. "Za sada, nažalost, ne možemo govoriti o nekom značajnijem napretku", dodao je.

Prema nacrtu pregovora Ukrajina se obavezuje da će se suzdržati od razvoja nuklearnog oružja ili smeštaja stranih vojnih baza u svoju zemlju, i neće nastojati da se pridruži NATO-u. U zamenu, Ukrajina će dobiti ono što je Arakhamia nazvao "formulacijom sličnom NATO-ovom članku 5", prema kojem članice saveza moraju jedna drugoj priskočiti u pomoć ako je neko napadnut, a sigurnosne garancije dalo bi 11 zemalja - Rusija, SAD, UK, Kanada, Francuska, Nemačka, Kina, Italija, Poljska, Izrael i Turska.

U nacrtu sporazuma nije navedena najveća prepreka u pregovorima - pokušaj Ukrajine da povrati teritoriju koji je Rusija zauzela od 2014. godine, a koja bi trebala biti rešena u budućim pregovorima Putina i Zelenskog, tvrde izvori.

"Moskva traži da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad poluostrvom Krim, koji je Moskva anektirala 2014., kao i nad dva regiona kojima upravljaju separatisti koje podržava Rusija u istočnoj regiji Donbasa",  rekao je Arakhamia.

"Nikad nećemo priznati nikakve granice osim onih koje se nalaze u našoj Deklaraciji nezavisnosti", rekao je Arakhamia. "Ovo je najkritičnija tačka", dodao je on.

Za sada je Ukrajina bila spremna da razgovara o humanitarnim pitanjima kao što su rešavanje problema vode na Krimu i obećanje da nikad neće pokušavati ponovno zauzeti poluostrvo silom, navode izvori.

(MONDO)